Ioana Lupea: "Mugur Isărescu candidează în tandem cu Traian Băsescu. Nu la preşedinţia României, aşa cum speculau mulţi şi şi-ar fi dorit unii, ci la încă un mandat de guvernator al Băncii Naţionale."
Candidaturile celor doi sunt stâns legate. De primul depinde, într-o mare măsură, candidatura celui de-al doilea. Băsescu şi-a condiţionat intrarea în competiţia electorală de trecerea crizei economice. Câteva dintre cele mai importante pârghii, cum ar fi cursul valutar, se află în mâna guvernatorului BNR.
De la începutul anului, Traian Băsescu a vizitat Banca Naţională mai mult decât a făcut-o în cinci ani de Cotroceni, iar Mugur Isărescu a susţinut, cu declaraţii publice şi măsuri, campania şefului statului împotriva expatrierii capitalului către băncile-mamă din străinătate. Deşi guvernatorul BNR a criticat consecvent subvenţionarea creditelor, în acest an electoral a pus, împreună cu Traian Băsescu şi Emil Boc, piatra de temelie a „Primei case”. Program care, numai prin promovare, îi va aduce şefului statului nişte voturi în plus şi lui, personal, faima de a fi deblocat creditarea.
Ca şi Traian Băsescu, Mugur Isărescu ar putea să înfrunte un contracandidat, pentru prima dată în 19 ani. PSD râvneşte dintotdeauna la postul de guvernator al BNR, instituţie a cărui independenţă a fost protejată sub Mugur Isărescu de toţi preşedinţii României, inclusiv de către Ion Iliescu. C
u câteva luni în urmă, într-o emisiune difuzată de Antena 3, Viorel Hrebenciuc expunea viziunea partidului asupra statutului Băncii Naţionale în vreme de criză: „Atunci vă spun că eu, azi, Hrebenciuc, am şi dat dispoziţii colaboratorilor mei să analizeze situaţia în care guvernul sau parlamentul să poată interveni, chiar şi asupra independenţei Băncii Naţionale. Iertaţimă, suntem în perioadă de criză, trebuie să lucrăm cu măsuri de criză”.
Din nefericire pentru visurile de dominaţie ale PSD, situaţia economică nu este atât de gravă încât să justifice o măsură excepţională şi potrivnică normelor Uniunii Europene, ca aceea a subordonării BNR guvernului ori parlamentului. Dar PSD are o variantă de rezervă pentru a obţine controlul asupra băncii centrale: susţinerea în parlament a unui contracandidat pentru Mugur Isărescu.
Numele invocat în discuţiile din interiorul partidului este al lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional şi fost ministru de finanţe în cabinetul Adrian Năstase.
PSD are şi un interes personal să-l schimbe pe Mugur Isărescu sau măcar să-l ameninţe cu un contracandidat de prestigiu: CEC-ul. Guvernatorul BNR este cel care s-a opus înlocuirii lui Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, de la conducerea CEC cu Enache Jiru, fost preşedinte al Fondului de pensii MKB Romexterra, al cărui acţionar era Delta Asigurări, firmă asociată lui Sorin Ovidiu Vîntu. Numirea lui Jiru, pentru care insistă de-o vreme Mircea Geoană pe lângă Emil Boc, stă în semnătura lui Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu şi Traian Băsescu au în campaniile electorale, pentru şefia BNR, respectiv preşedinţia României, acelaşi adversar: PSD. Pentru a obţine un nou mandat şi Isărescu, şi Băsescu sunt obligaţi să şi-l încheie pe actualul cu rezultate. O catastrofă economică le-ar pune amândurora carierele în pericol. CITIŢI ŞI: