EDITORIALUL EVZ: Si ministrii ajung la puscarie?

EDITORIALUL EVZ: Si ministrii ajung la puscarie?

Mircea Marian: "Uneori ma incearca un regret sincer atunci cand realizez ca demnitarii romani nu pot fi arestati preventiv".

Uneori ma incearca un regret sincer atunci cand realizez ca demnitarii romani nu pot fi arestati preventiv. Sa luam, de exemplu, cazul ministrului justitiei, Tudor Chiuariu.

Scopul arestului preventiv este sa-i impiedice pe presupusii infractori sa comita noi fapte antisociale sau sa puna piedici in calea cercetarii penale. Or, cam asta a facut Chiuariu cu ajutorul ordonantei de urgenta prin care a desfiintat comisia ce analizeaza posibilele infractiuni comise de membrii guvernului.

O alta comisie, formata din judecatori desemnati de CSM, se va forma peste 30 de zile. Teoretic, pentru ca nu exista nicio prevedere referitoare la posibilitatea ca CSM sa amane pana la calendele grecesti o astfel de decizie.

Un articol al ordonantei stabileste ca sesizarile aflate in curs de solutionare - cazurile ministrilor Chiuariu, Pacuraru si Remes - vor fi preluate de viitoarea comisie. Si, intrucat toate aceste dosare au fost instrumentate de DNA, i s-a luat exact acestei institutii dreptul de a-i cere presedintelui Romaniei inceperea urmaririi penale impotriva ministrilor.

Ministrul justitiei ar fi putut avea cel putin bunul-simt - ce cuvinte lipsite de continut, recunosc - sa se recuze. Nu a facut-o, pentru ca stia ca exista nenumarate precedente in care diferite guverne au emis ordonante si hotarari „cu dedicatie”.

Aproape niciunul dintre aceste cazuri nu a fost anchetat de Parchet sau de politie. In februarie 2006, Basescu i-a cerut ministrului de interne de la acel moment, liderul PD Vasile Blaga, sa cerceteze aceste acte normative. Blaga nu a raspuns, nu este clar de ce, solicitarii sefului statului. Daca ar fi facut-o, poate ca guvernul Tariceanu ar fi avut, acum, mai multe retineri in a oferi imunitate deplina propriilor sai ministri.

Ordonanta privind raspunderea ministeriala le da o sansa si fostilor demnitari din PSD. Acestia sunt cei care, in frunte cu Ion Iliescu si Adrian Nastase, au sabotat adoptarea motiunii de cenzura. Coincidenta sau nu, dosarul lui Nastase era in analiza comisiei de la Cotroceni. Fostul premier primeste acum un nou respiro intr-un dosar care se taraie, de circa doi ani, pe la diverse institutii. Exista o buna sansa ca faptele sa fie prescrise inainte chiar de a ajunge in fata judecatorilor.

Nu poti sa nu observi faptul ca toti demnitarii aflati in vizorul DNA se plang ca sunt victime ale politiei politice conduse de Basescu si cer sa fie judecati cat mai repede, pentru a-si dovedi nevinovatia.

Cand demareaza insa procedurile, ei fac tot posibilul pentru a tergiversa procesul. Acestor oameni le ia saptamani intregi sa-si gaseasca un avocat, dupa ce il gasesc mai obtin vreo cateva luni, prin sesizari la Curtea Constitutionala, apoi trag de timp pe la comisia speciala de la Cotroceni si tot asa, pana la prescriere.

Este clar ca va mai dura ani buni pana cand vom sti cine a castigat, in Romania, lupta cu coruptia. Cu atat mai mult cu cat, deocamdata, avem un ministru al justitiei si un intreg guvern care par ca se afla de partea gresita a baricadei.

Ne puteți urmări și pe Google News