EDITORIALUL EVZ: Politistul rau, politistul bun

EDITORIALUL EVZ: Politistul rau, politistul bun

Ioana Lupea: "In filmele americane, jocul se numeste "politistul rau, politistul bun", unde "cel rau" este PSD, iar "cel bun" - PNL. Scopul lor este acelasi".

Intrarea filmata a lui Nicolae Vacaroiu in Palatul Cotroceni mi-a adus aminte de un tablou, al nu mai tine minte cui: un taran de la 1907 descoperind pianul intr-o casa boiereasca. Planificatorul comunist a capatat la foarte scurt timp dupa mutare gesticulatie de presedinte.

Avertizeaza asupra devalorizarii monedei nationale, cheama partidele politice la consultari si pe guvernatorul BNR la discutii despre economie, convoaca CSAT pentru discutarea legilor sigurantei nationale si a retragerii trupelor romanesti din Irak.

Consensul de la Cotroceni pecetluit cu imbratisari si sarutari pe obraji, rascolitor de amintiri din postcomunism, ne promite perfid pacea in care sunt posibile si legea ANI, si votul uninominal. Daca si numai daca Traian Basescu nu se mai intoarce. O pantomima neplacuta performata in tandem de PSD si PNL.

Scenariul la care asistam se numeste in filmele americane „politistul rau, politistul bun”, unde „cel rau” este PSD, iar „cel bun”- PNL. PSD ataca, se mobilizeaza. Promite inca o suspendare a lui Traian Basescu, daca acesta va castiga referendumul, sau repetarea consultarii populare, daca la vot nu se vor prezenta mai mult de jumatate dintre alegatorii inscrisi pe liste.

Intentioneaza sa-l demita pe adjunctul SRI Florin Coldea si sa numeasca, in timpul mandatului lui Nicolae Vacaroiu, un director al SIE. Infiinteaza un grup de deconspirare a civicilor proprezidentiali. PNL se tine de-o parte. Pretinde ca povara guvernarii ii impune sobrietate si efort. Isi reprima gesturile ostile la adresa sefului suspendat al statului, se prezinta ca un factor de stabilitate si echilibru. PSD are voie sa atace si PNL, PNL sa-i ignore pe social-democrati.

Politistul rau si politistul bun, stim din filme, lucreaza insa in echipa, pentru acelasi scop, revenirea Romaniei in matca stiuta, in care un accident „Basescu” sa nu mai fie posibil. PSD si PNL sunt pana la urma cele doua fete ale aceluiasi grup politico-economic iesit castigator din toate guvernarile.

Strategia „politist rau, politist bun” are un rost: acela de a imparti echitabil bazinul de alegatori oponenti ai presedintelui. Cei care-l urasc irational pe Traian Basescu vor opta pentru PSD, pentru ca aceia care considera ca au motive rationale sa-l respinga pe seful suspendat al statului sa-i prefere pe liberali.

Acestia din urma nu vor putea niciodata stampila PSD sau PRM, din motive istorice. Citind fara partinire sondajul CURS comandat de „Jurnalul National” putem remarca o constanta a PSD si PNL. Cele doua partide nu au pierdut procente dupa suspendarea lui Traian Basescu si impreuna au mai multe decat partidele proprezidentiale PD si PLD, raportul fiind de 36% la 33%.

Din polarizarea extrema castiga PSD si PNL - jucand rolul de „politist bun, politist rau” - si Traian Basescu. Motivul pentru care PD si PLD nu reusesc deocamdata sa capteze din simpatia pentru Traian Basescu poate decurge din faptul ca nu si-au stabilit o strategie comuna, asa cum au PSD si PNL. Primul obstacol pentru ambele partide este asumarea explicita si angajata a loialitatii pentru obiectivele presedintelui. Ceea ce ar presupune sa-si lase viitorul politic in mainile acestuia. Decizia este urgenta.

Ne puteți urmări și pe Google News