EDITORIALUL EVZ: Oprescu nu poate refuza duelul cu Băsescu
- Adam Popescu
- 27 iunie 2008, 03:00
Silviu Sergiu: "Doar cinci procente îi despart pe Traian Băsescu şi Sorin Oprescu în clasamentul încrederii în personalităţile politice."
Sondajul IMAS dat ieri publicităţii arată că actualul preşedinte este cotat la un nivel de încredere de 45%, în timp ce proaspătul ales primar al Capitalei se situează la 40%. Deocamdată, cifrele nu sunt foarte relevante. Creşterea spectaculoasă a lui Sorin Oprescu este de natură emoţională, nu raţională. „Doctorul“ este în plină „lună de miere“ după câştigarea Bucureştiului. Este politicianul victorios în spatele căruia se încolonează şi cei care nu l-au votat. Diferenţa de doar cinci procente nu înseamnă neapărat că, dacă mâine ar fi alegeri prezidenţiale, Oprescu ar avea şanse să câştige în faţa actualului preşedinte. De la încredere la intenţie de vot este cale lungă. Sondajul IMAS are însă un rol important: punctează, fără echivoc, personalităţile politice care vor domina scena politică în perioada următoare.
Sorin Oprescu poate deveni, în anul care ne desparte de alegerile prezidenţiale, un contracandidat redutabil pentru Traian Băsescu. Din sondajul IMAS se poate lesne observa că ascensiunea Doctorului se produce în detrimentul preşedintelui. Situaţia este o consecinţă a implicării lui Băsescu, pe cât de activă, pe atât de neinspirată, în campania electorală din Bucureşti. Sorin Oprescu nu l-a învins doar pe Vasile Blaga în alegerile pentru Primăria Capitalei, ci şi pe Traian Băsescu. Imaginea preşedintelui de lider politic invincibil, cu strategii infailibile, a fost diluată de victoria „independentului“. Poziţionarea lui Oprescu drept principal adversar al şefului statului, întărită de sondajul IMAS, mai demonstrează ceva: românii preferă în continuare omul politic în luptă cu sistemul ticăloşit, dar nu este dispus să identifice acest tipar cu un singur politician. Electoratul are nevoie de figuri proaspete, fie şi clone obţinute în laborator.
Sorin Oprescu se jură că vrea să stea 12 ani la Primăria Capitalei, că nu are nici cea mai mică intenţie să candideze la preşedinţie. Să fim serioşi! Ce alte declaraţii ar putea face un politician care tocmai a primit votul de încredere al electoratului, imediat după victorie? În luna de miere, sensibilitatea electoratului este maximă. Prima impresie de după alegeri contează foarte mult. Un gest greşit şi totul se poate nărui în jurul lui Oprescu într-o clipită. Dacă şi-ar declara acum intenţia de a-i lăsa baltă pe bucureşteni în 2009, pentru a candida la preşedinţie, ar fi un gest sinucigaş.
Peste un an, situaţia va fi asemănătoare, dar în sens opus. Dacă prestaţia sa de la Primăria Capitalei îl va menţine la un nivel ridicat de încredere, lui Sorin Oprescu îi va fi aproape imposibil să refuze candidatura la preşedinţie. Un astfel de gest ar fi la fel de sinucigaş. Oprescu nu îşi va permite să trădeze aşteptările electoratului, să pară un politician lipsit de curaj. Şi, oricum, părăsirea funcţiei de primar general pentru cea de preşedinte nici măcar nu este un gest care să te îngroape politic. Totul este ca schimbarea macazului să fie împachetată bine. A demonstrat-o deja Traian Băsescu.