Osama bin Laden nu este primul terorist ucis în urma unei operaţiuni militare "ca la carte". Este însă primul terorist a cărui anihilare a fost urmărită la televizor de preşedintele Statelor Unite ale Americii.
Informaţiile date ieri publicităţii de Washington, alături de o fotografie care va intra în istorie, seamănă cu un scenariu de film american, menit a propaga în lume imaginea invincibilităţii americane.
Eforturile consilierilor de imagine ai lui Barack Obama de a profita electoral de pe urma anihilării primului terorist al planetei sunt evidente. Toate detaliile de "public relations" din jurul acestui eveniment au fost puse la punct în cel mai pur stil american. Nu m-ar mira ca înregistrarea video a operaţiunii militare să fie dată şi ea publicităţii. Chiar dacă George W. Bush a avut o contribuţie importantă în războiul împotriva terorismului, chiar dacă Fox News, un post ostil actualului lider de la Casa Albă, l-a felicitat doar pe fostul preşedinte, uciderea lui Osama bin Laden este, în primul rând, un succes al lui Barack Obama. Ieşirea spontană în stradă a americanilor după aflarea veştii, emoţia din jurul ideii că morţii de la Ground Zero au fost răzbunaţi vor fi contabilizate electoral de actualul preşedinte.
Uciderea lui Osama bin Laden îi rezolvă lui Barack Obama o problemă de imagine majoră. În campania electorală, multe dintre discursurile sale au fost pacifiste. După câştigarea alegerilor a primit chiar Premiul Nobel pentru Pace. Republicanii l-au acuzat în nenumărate ocazii pe actualul preşedinte că este prea moale să conducă un război împotriva terorismului. Modul în care a gestionat anihilarea lui Bin Laden îi va face pe mulţi dintre oponenţii săi să piardă o temă importantă de atac. De câteva zile, Barack Obama este perceput, în premieră, drept un preşedinte cu mână forte. A contat foarte mult sângele rece cu care a decis ca Osama bin Laden să fie trimis la Allah de un comando care a acţionat chirurgical, limitând nu mărul victimelor colaterale, şi nu printr-o operaţiune aeriană, care ar fi ucis mulţi civili.
Lichidarea liderului al-Qaida este un prim pas în transformarea retragerii parţiale a trupelor americane din Afganistan într-un succes al administraţiei sale. În 2012, Barack Obama va avea de justificat în ochii opiniei publice americane rămânerea trupelor SUA în Afganistan şi după acest moment.
Prezenţa militarilor americani asigură un control direct al Asiei Centrale, regiune denumită de Zbigniew Brzezinski drept "Balcanii Eurasiei". Washing tonul are tot interesul să rămână aproape de ţările care vor alimenta conductele de petrol şi gaz, a căror construcţie vizează diminuarea influenţei energetice a Rusiei asupra Uniunii Europene. În plus, prezenţa militară americană exercită presiuni geostrategice constante asupra Chinei, o ţară care ameninţă supremaţia Statelor Unite.
Recrudescenţa pericolului terorist poate fi un argument credibil. Din păcate, uciderea lui Bin Laden va revitaliza celulele teroriste al-Qaida. Rolul său de lider simbolic în fruntea terorismului mondial va fi luat de un alt fundamentalist islamico-isteric, care va dori să demonstreze că este capabil să conducă jihadul împotriva infidelilor. Nu este exclus ca un atentat sângeros să marcheze predarea ştafetei în fruntea al-Qaida. În aceste condiţii, războiul împotriva terorismului va fi o temă importantă şi la viitoarele alegeri din SUA.
Într-o perioadă în care reformele economice şi sociale ale administraţiei Obama au dezamăgit, actualul pre;edinte pare să mizeze pe lupta împotriva terorismului pentru a nu rata un nou mandat în fruntea Statelor Unite ale Americii. El preia astfel una dintre temele favorite ale adversarilor săi republicani. Nu ştiu dacă este suficient. Pentru George Bush sr. nu a fost. Eliberarea Kuweitului invadat de irakieni nu a convins electoratul american. Fiul său, George W. Bush, ar fi ratat un nou mandat dacă nu ar fi existat atacul terorist asupra turnurilor gemene. Barack Obama intră astfel pe un teren minat. Actualului preşedinte nu i-au rămas foarte multe cărţi de jucat pentru a convinge şi în 2012. S-ar putea ca profeţia lui Vladimir Putin de la alegerea sa să se împlinească: "Marile deziluzii se nasc din marile iluzii".