EDITORIALUL EVZ. Fără Antena 3, Crin Antonescu este inexistent

EDITORIALUL EVZ. Fără Antena 3, Crin Antonescu este inexistent

Atunci când PNL a ieșit de sub tutela PSD, am fost unul din cei care au crezut în capacitatea lui Crin Antonescu de a se relansa.

Să nu fiu înțeles greșit: nu spun că asta îmi și doream. În orice caz, începutul a fost bun: demisia, în direct, din funcția de președinte al Senatului a acoperit discursul premierului, la investitura guvernului Ponta III. Dar au trecut mai puțin de două luni de când PNL a ajuns în opoziție și Crin Antonescu deja a început să gâfâie, este lipsit de idei și se prăbușește în sondaje. A ratat oportunitatea oferită de inundațiile din Teleorman, unde se află colegiul său de senator. În ritmul acesta, un candidat al Dreptei anti- USL ar avea șanse să-l scoată din turul doi al prezidențialelor.

Cel mai mare aport la îngroparea liberalilor lui Antonescu îl are Antena 3. Dan Voiculescu și Victor Ponta au jucat excelent comedia „USL trăiește!”. Mulți au râs, pe bună dreptate, de acest apel către zombie, dar realitatea este că Ponta și Voiculescu, prin Antena 3, au reușit să convingă o bună parte din electoratul liberal că USL s-a rupt din cauză că Crin Antonescu s-a lăsat păcălit de Traian Băsescu. Că Ponta nu mai poate de dragul PNL și este gata să îi cedeze fie Cotroceniul, fie Palatul Victoria. Toată strategia PSD din ultimele săptămâni a fost îndreptată către liberali. Din acest motiv i s-a oferit lui Tăriceanu președinția Senatului. Din acest motiv a fost susținută candidatura lui Mircea Diaconu - și, din sondaje reiese că omul își îndeplinește misiunea, pentru că fură o bucată consistentă din voturile PNL și are șanse să intre în Parlamentul European chiar și fără ajutorul PSD.

O notă specială pentru discuția despre reducerea CAS: sunt tentat să cred că Victor Ponta se va bate pentru a reduce CAS-ul începând cu 1 iulie 2014. Execuția bugetară pe primele trei luni arată că s-au tăiat masiv cheltuielile cu investițiile, iar deficitul bugetar este de doar 0,14%. Probabil că guvernul își face o rezervă pentru a acoperi deficitul de 2,6 miliarde de lei care ar rezulta din reducerea CAS-ului în ultimele șase luni ale anului. În orice caz, dacă premierul PSD convinge FMI-ul că poate susține această măsură, va da o lovitură electorală extraordinară, cu bătaie exact pe electoratul liberal, de care are atât de mare nevoie. Antonescu se face de rușine: cât timp a fost parte a coaliției guvernamentale, iar Finanțele au fost controale de liberali, prin Daniel Chițoiu, fiscalitatea a crescut.

Victor Ponta încearcă acum să evite situația cu care s-au confruntat Adrian Năstase, în 2004, și Mircea Geoană, în 2009. Ambii au obținut rezultate excelente în primul tur, dar s-au trezit izolați în turul doi. Nu au reușit să atingă acel 50% plus ceva din totalul voturilor exprimate în turul doi al prezidențialelor. Acesta este motivul pentru care liderul social- democrat este aproape obsedat de alegătorii PNL și le-ar promite orice pentru a-i convinge să-l susțină.

În ceea ce privește PNL, cred că viitorul acestui partid se află în proiectul de fuziune cu PDL, după alegerile prezidențiale. Dinspre partidul lui Vasile Blaga au venit deja destule semnale în acest sens. Și la liberali sunt lideri cu contacte în Partidul Popular European – Sorin Frunzăverde, de exemplu. Cât despre Crin Antonescu, nu cred că va reuși o minune: va pierde, pentru a doua oară, cursa pentru prezidențiale și va deveni istorie. În mare măsură, cei care l-au îngropat sunt aceiași cu cei care l-au ridicat: mogulii și televiziunile lor.