EDITORIALUL EVZ. Din victorie, cazul Șova s-a transformat în dezastru pentru cei acuzați de corupție

EDITORIALUL EVZ. Din victorie, cazul Șova s-a transformat în dezastru pentru cei acuzați de corupție

Curtea Constituțională (CCR) a netezit ieri drumul lui Dan Șova către arest.

 Magistrații au stabilit că Senatul este OBLIGAT să redacteze hotărârea prin care a respins cererea DNA de arestare a senatorului PSD. Un șah juridic de toată frumusețea dat lui Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, președintele Senatului a anunțat, scrâșnind din dinți, că instituția se va conforma, dar că ” în cei 25 de ani de la Revoluţie, Parlamentul nu a publicat vreodată în Monitorul Oficial hotărâri negative”, iar ”decizia CCR schimbă cutuma parlamentară”.

Adevărul este că Tăriceanu nu avea de ales. Dacă refuza să emită hotărârea, putea fi tras la răspundere pentru abuz în serviciu. PMP-ul a depus deja plângere penală sub această acuzație. Am consultat ieri câțiva specialiști în drept constituțional pe această temă. Lucrurile sunt mai complicate decât cum au fost explicate de Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale.

Acesta a precizat că parlamentarii nu pot fi băgați la pușcărie, dacă nu respectă o decizie a Curții Constituționale: „Scrie doar că Parlamentul este obligat, în cazul în care o lege, înainte de promulgare, este declarată neconstituţională, că trebuie să o pună în acord cu decizia Curţii (...) Dacă nu o face nu scrie nicăieri ce se întâmplă. (...) Nu există o sancţiune scrisă, nu îi bagă nimeni la închisoare pentru asta”. Așa este, numai că aici nu avem de-a face cu un proces legislativ, ci cu un conflict între Parchetul General și Senat, constatat de CCR, care oferă și soluții pentru rezolvarea lui. În acest caz, decizia Curții este OBLIGATORIE. Zegrean nu putea să declare că Tăriceanu riscă să fie acuzat de abuz în serviciu dacă nu emite hotârîrea în cazul Șova. Ar fi fost acuzat că se antepronunță.

Așa stând lucrurile, Călin Popescu Tăriceanu va dispune emiterea hotărârii Senatului în cazul Șova. Documentul va preciza că neîncuviințarea arestării s-a bazat atât pe Regulamentul Senatului, cât și pe Statutul senatorilor și deputaților, nu pe Constituție, așa cum era firesc. La data votului, Regulamentul și Statutul prevedeau că arestarea se încuviințează cu majoritate simplă, calculată din totalul senatorilor, nu din numărul celor prezenți în sală, așa cum prevede Legea fundamentală.

Întretimp, după ce Șova a fost salvat, această anomalie legislativă a fost înlăturată. Hotărârea Senatului va fi atacată la Curtea Constituțională, iar CCR poate ajunge la o singură concluzie: Legea fundamentală primează. Drept urmare, Dan Șova va fi bun de arestat și toată lumea va aștepta cu sufletul la gură eventualele denunțuri pe care le va face în dosarul căpușării, prin firma sa de avocatură, a Complexurilor energetice Turceni și Rovinari. Dacă va face vreun denunț... Un lucru este cert: mirul de la Sfântul Mormânt, cu care a fost uns în ziua votului, nu l-a ajutat prea tare. Curtea Constituțională a dat un verdict care-i complică situația juridică exact în Săptămâna Mare. Un semn că Justiția are și ea Dumnezeul ei.

Privind retrospectiv, cazul Dan Șova este unul dintre cele mai mari abuzuri pe care Parlamentul l-a făcut împotriva Justiției. Puterea politică s-a mobilizat exemplar pentru salvarea de la arest a prietenului premierului Victor Ponta. A fost încălcată Constituția, pentru ca Șova să rămână în libertate. Nu doar actuala putere este vinovată. Senatorii din toate partidele știau de existența acestor portițe legislative, la care cei acuzați de corupție puteau apela, dacă era cazul. Nimeni nu a făcut nici cel mai mic efort să le închidă. Nimeni nu s-a preocupat să modifice Statutul senatorilor și deputaților sau Regulamentul Senatului.

Degeaba se bat liberalii cu cărămida în piept că luptă cu corupția, dacă chiulesc pe capete de la voturile asupra cererilor de arestare. Marți, PNL-iștii au făcut tămbălău că PSD le-a blocat parlamentarii prin aeroporturi, pentru a-i împiedica să vină la modificarea Statutului senatorilor și deputaților. A doua zi doar o treime dintre deputați s-au prezentat la votul pentru arestarea lui Marko Attila (UDMR). Rămân la părerea că în Parlament, dar mai ales în Senat, este un blat generalizat pentru protejarea liderilor importanți ai partidelor. O înțelegere transpartinică de salvare a celor acuzați de corupție. Nu a tuturor, pentru că nu se poate. Parlamentarii fără influență politică pot fi sacrificați.

Vestea bună este că, de acum încolo, Senatul va încuviința sau nu o cerere de arestare cu votul majorității celor prezenți. Dacă partidele nu-și vor aduce oamenii în bloc la vot, blatul va fi mai ușor de observat. Este o veste proastă pentru senatorii aflați, în prezent, în atenția DNA. Nume foarte importante.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.