Ioana Lupea: "Votul din Bucureşti este o victorie a formei asupra conţinutului. "
Votanţii bucureşteni au preferat utopia soluţiilor practice, căprioarele inelelor circulare, autostrada suspendată pasajelor subterane, impostura şmecheră tehnicismului mediocru. Au pus ştampila pe copia caricaturizată a lui Traian Băsescu, şi nu pe trimisul lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei.
Sorin Oprescu a fost ales împotriva bordurilor lui Adriean Videanu, pentru că arată bine, pentru că e şmecher, pentru că e doctor, pentru că e, chipurile, independent şi antisistem, pentru că e altcineva. Vasile Blaga nu a fost ales pentru că e încruntat, pentru că e „buldogul lui Băsescu“ şi continuatorul lui Videanu, dar mai ales pentru că n-a izbutit să-şi mobilizeze alegătorii cu o viziune. N-a reuşit să capete înălţime, privind Bucureştiul doar de la nivelul solului.
Votul din Bucureşti este o victorie a formei asupra conţinutului. Alegătorii au fost atenţi la fizionomiile şi limbajul candidaţilor, nu la programe sau soluţii, şi sensibili la adecvarea acestora la peisajul cotidian bucureştean. Informaţiile negative despre candidaţi au trecut cu viteza sunetului pe lângă urechile lor. N-a contat nici copilăria la pieptul Securităţii a lui Sorin Oprescu, nici maturizarea lui politică sub atenta supraveghere a profesorului Ion Iliescu, nici fraudele din dosarele de candidat la Primăria Capitalei, de profesor şi de revoluţionar. Oprescu e dintre noi, Blaga vine de pe o altă planetă, îndepărtată, unde se vorbeşte o limbă ciudată, cu „pătrunderi“, „defluiri“ etc.
Victoria lui Sorin Oprescu ne arată şi că electoratul bucureştean nu mai răspunde reflex cu un vot negativ la mesajele politice care au dominat tranziţia postcomunistă. Mineriade, comunism, corupţie, Iliescu, stânga, nu resuscitează spaimele de altădată, sunt istorie. În orice caz, nu într-o aşa de mare măsură încât un candidat al dreptei, indiferent care ar fi acela, să câştige alegerile locale sau generale din principiu. Cuvintele magice care-i vrăjeau pe bucureşteni şi-i transformau din cetăţeni în militanţi ai dreptei şi-au pierdut puterea după ce timp de patru ani au fost tocite în discursul prezidenţial şi al PDL, fără efecte concrete. La fel s-a întâmplat şi cu formula miraculoasă „reforma clasei politice“: Traian Băsescu şi PDL au decontat la Bucureşti candidaţi ca Gheorghe Falcă, la Arad, sau Dorel Onaca, la Constanţa, sau Ionel Manţog, la Gorj.
Deşi votul pentru Sorin Oprescu a fost antipolitic, el va produce consecinţe politice dramatice. Va schimba raporturile de forţe în PSD în favoarea lui Ion Iliescu, căruia revanşa istorică asupra Bucureştiului i-a readus pe faţă zâmbetul din 1990. Şi va destructura PDL înaintea alegerilor parlamentare din toamnă. Este greu de crezut că Adriean Videanu şi Vasile Blaga, conducătorii de facto ai partidului, vor rămâne pe funcţii după rezultatele din Bucureşti şi din ţară. PDL-ului îi trebuie un cap şi i-l va pune probabil pe umeri Traian Băsescu. În sfârşit, pe fundamentul victoriei lui Sorin Oprescu se va construi viitoarea alianţă de guvernare între PSD şi PNL, visul de aur al lui Dinu Patriciu.
Sorin Oprescu nu se va opri la primărie. În curând vom auzi probabil din gura lui şi strigătul revoluţionar: „Azi în Bucureşti, mâine în toată ţara!“.