EDITORIALUL EVZ CHIȘINĂU. Moldovenii, poligloți

EDITORIALUL EVZ CHIȘINĂU. Moldovenii, poligloți

Există o vorbă care spune că omul câte limbi cunoaște, de atâtea ori este om.

Mare păcat pe capul nostru. Noi vorbim limba română mai rău decât scriem și asta deoarece pe foaie nu îți permiți să scrii cu rusisme. Vocabular sărac și exprimare dezastruoasă. Cu vecinii de la sat, dar mai cu seamă într-o ceartă, ni se „dezleagă” limba la toți. Majoritatea se gândesc la ce să pună în gură și niciodată la ce iese din gură.

Când vine vorba de limbi străine, suntem „poligloți”. Cunoaștem rusa încă de când ne-am născut, știm „bonjour”, și „au revoir” în franceză. Engleza este prea complicată pentru moldoveni, „ți se încâlcește limba”, am auzit cel mai des motiv invocat pentru care nu se învață această limbă. În una din zilele trecute, am auzit cum o tânără spunea că vorbește și limba moldovenească, pe lângă română și rusă, ca să pară mai multe la număr.

Generația de astăzi ar putea învăța în fiecare an câte o limbă străină dacă ar vrea. La cursurile de limbi străine se duc cu temele nepregătite pentru că mama sau tata le plătește. Poate și de aceasta nu pot lega două cuvinte în engleză sau franceză după ani de învățătură. Ce să mai zicem de germană, chineză sau coreeană?

De aici ar trebui să înceapă integrarea Moldovei în UE, cu învățarea limbilor străine. Poate am vedea cum sunt alți oameni și atunci nu ne-am crede cei mai deștepți. Și totuși, cât mai avem tineri care vorbesc o limbă română de ți-i mai mare dragul să-i asculți și cunosc câte cel puțin două-trei limbi străine, încă mai putem spera, încă se mai poate.