Motivele pentru care mulți aleg să voteze astfel sunt incerte și irelevante în anul alegerilor prezidențiale. Este însă cert că alegerea pe care o vor face anul acesta cei care decid să voteze va schimba viitorul tuturor în bine sau în rău.

Este clar pentru toată lumea că actualul parlament e cel mai penal din istorie. Guvernele emanate din această majoritate s-au dovedit a fi cele mai pline cu corupți. Politicienii care au dobândit puterea parlamentară și guvernamentală au demonstrat că nu au avut nicio intenție să schimbe metodele imorale și ilegale cu care acționează. Mărturie stau toate cazurile cu baroni, parlamentari, miniștri sau alți demnitari implicați în acte de corupție, în trafic de influență și spălarea șpăgilor. Chezășie stau declarațiile cele mai recente ale liderilor partidelor cu corupți, lideri care au ținut să ne spună, la televizor, că sunt alături de penali.

Prin faptele și vorbele lor, acești oameni ne demonstrează în fiecare zi că văd puterea politică doar ca pe un mijloc de îmbogățire. Milioanele care i-au votat nu au încă înțelepciunea să înțeleagă cât rău fac României în general, dar și propriilor familii, când pun ștampila pe astfel de hoți. Un viitor mai bun nu se poate niciodată construi cu politicieni hoți și votanți care sunt atât de ușor de manipulat. Suntem în fața unui tablou cu perea multe tonuri de gri, care poate provoca depresii chiar și celor mai optimiști dintre privitori. În acest decor electoral sumbru există totuși două premise către un viitor mai bun.

Ofensiva sistemului judiciar împotriva corupției din politică și administrație a băgat în sperieți baronii și șmecherii din politică. Dacă va continua cu aceeași forță, lucrurile se pot schimba în bine mult mai repede decât ar crede chiar și cei mai optimiști dintre români. Partidele deținute acum de mafia din politică vor fi eliberate pe măsură ce stăpânii lor corupți sunt trași la răspundere în fața instanțelor și merg la pușcărie. A treia putere în stat funcționează deja ca un antibiotic puternic care poate să însănătoșească statul.

Pentru succesul acestui tratament este vital momentul alegerilor prezidențiale. Cel care va ajunge la Cotroceni după plecarea actualului șef al statului va decide dacă tratamentul continuă sau nu. Viitorul nostru se va decide, din acest motiv, într-o singură zi, nu prin votul celor ușor de păcălit, ci prin atitudinea celor care vor un viitor mai bun în România. În acea zi fiecare dintre noi va avea răspunderea deciziei pentru viitorul tuturor. Dacă ne vom asuma cât mai mulți răspunderea de a alege un nou șef al statului care să susțină ofensiva sistemului judiciar împotriva corupției, vom putea spera la un viitor mai bun. Cu cât va fi mai mare numărul celor care vin să voteze, cu atât se va dilua ponderea electoratului pe care corupții îl duc de nas după bunul plac.

Foarte mulți spun în ultimii ani, în preajma alegerilor, că toți politicienii sunt corupți și că votul lor nu va face diferența. Totuși, nu toate partidele sunt paralizate de corupție și nu toți liderii politici au fost scut pentru corupții din partidele lor. Cea mai mare viclenie a corupților este să-i facă pe oamenii decenți să creadă că toți politicienii sunt hoți. Astfel își asigură corupții perpetuarea la putere pentru că grupurile pe care ei le controlează electoral înclină balanța mereu în favoarea lor.