Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Crin Antonescu a scos o linie de fundaşi şi a băgat una de atacanţi. Culisele unei decizii strategice
Crin Antonescu a scos o linie de fundaşi şi a băgat una de atacanţi. Culisele unei decizii strategice

Crin Antonescu a scos o linie de fundaşi şi a băgat una de atacanţi. Culisele unei decizii strategice

Trebuie să recunosc că, de ceva vreme, Crin Antonescu pare să aibă o strategie. Şi să se ţină de ea. Ceea ce uimeşte pe mulţi din cei obişnuiţi cu stilul său moale de reacţie, care admirau până mai ieri subtilitatea retorică şi mai puţin precizia acţiunilor politice.

Până mai deunăzi, Victor Ponta părea Alesul, cel care urma să conducă atacul asupra lui Traian Băsescu, asupra instituţiilor băsiste, asupra analiştilor cotrocenişti, asupra presei care distorsiona realitatea roz a guvernării, până la victoria finală. Sau, cum ar fi titrat unul din tocşoiştii apreciat f.f.f.f. mult de premierul Ponta, urmau să se încheie cei 10 ani de sclavie sub regimul Băsescu în urma loviturilor administrate de la Palatul Victoria prin toate televizoarele disponibile.
De două zile, asistăm însă la o schimbare a paradigmei: Crin Antonescu are iniţiativa, vine cu o schimbare surprinzătoare şi îl lasă pe Victor Ponta, din nou, uşor nedumerit şi incapabil de reacţie pentru 24 de ore. Nu ştiu dacă aţi văzut faţa premierului atunci când a fost întrebat de ziarişti prima dată despre remanierea lui Chiţoiu, Câmpeanu, Gerea şi propunerea Frunzăverde la Interne! Eu am avut această şansă şi trebuie să vă spun că am înţeles că Victor Ponta a fost, din nou, păcălit de Crin Antonescu. De altfel, nici nu avea cum să nu fie! O să vă explic de ce.
În urmă cu şase-şapte zile, subsemnatul s-a lansat într-o mică aventură: am publicat un articol în care anunţam exact schimbările pe care urma să le propună/facă Antonescu. Spuneam atunci că liderul PNL a învins în bătălia internă, reuşind să obţină aprobarea majorităţii liderilor de filială pentru eliminarea lui Daniel Chiţoiu. Plus celelalte mişcări. Era o afirmaţie jurnalistică riscantă, ţinând cont de volatilitatea politică a deciziilor în spaţiul dâmboviţean. Poţi face câte speculaţii vrei ca analist, dar în momentul în care anunţi o remaniere şi ea nu se întâmplă, ai o problemă de credibilitate.

  • EVZ a avut dreptate! Antonescu dă marea bătălie în PNL. Se pregăteşte o remaniere

Mă bazam însă pe soliditatea informaţiilor obţinute din zona PNL, dar şi pe un amănunt mai puţin cunoscut: deşi aflat la Iaşi în ziua în care Cristian Adomniţei îşi boteza fiica şi dădea o petrecere cu mare tam-tam, Crin Antonescu absenta strategic. Repet, fusese la Iaşi, era ditamai viscolul afară de a fost nevoit Taromul să trimită pe cursa internă o aeronavă mai mare pentru preşedintele Senatului, iar Crin Antonescu confirmase participarea. Însă a tulit-o englezeşte, pentru a nu da nas în nas cu unii din participanţii la petrecere. Pentru cei care înţeleg subtilităţile politice, aveam de-a face cu un gest semnificativ.
A venit ziua de luni şi părea că tot ceea ce aflasem ca fiind iminent se schimbase, devenind intenţie! Cu o seară înainte, în duminica în care publicasem articolul care anunţa remanierea totală a miniştrilor PNL, liderul PNL ne trăsese de urechi: "Vă spun doar că niciuna dintre variantele pe care le-aţi vehiculat dumneavoastră nu este reală, că, ce, cât, cum şi cu cine se va decide vreo schimbare, asta nu o va face decât Delegaţia Permanentă a PNL şi Biroul Permanent Naţional. Poate spre sfârşitul acestei săptămâni, probabil vineri. În rest, toate aceste nume vehiculate ca ţinte ale remanierii sau nume care să înlocuiască altele sunt exercţii ale presei şi îmi fac datoria să le dezmint, căci nu sunt reale!"
Mai rar aşa dezminţire energică. M-a făcut să mă îndoiesc instantaneu, deci sunt convins că Victor Ponta a avut o reacţie cel puţin asemănătoare. Aflasem că Daniel Chiţoiu şi Dan Radu Ruşanu avuseseră discuţii cu Victor Ponta, că încercaseră să coalizeze o parte a liderilor de filială pentru un atac la Antonescu, se vorbea chiar de ruperea PNL şi rămânerea unei părţi la guvernare. Deci puteam găsi explicaţii pentru răzgândeala preşedintelui PNL. Mai mult, în săptămâna care a trecut, majoritatea oamenilor care ştiau ce se petrece în PNL vorbea de o remaniere mică, poate doar cu înlocuirea lui “Tanti", a Marianei Câmpeanu…
Iar adormirea vigilenţei adversarilor a ţinut! Joi, Crin Antonescu a schimbat toată garnitura de miniştri, prin înlocuire sau rotire pe post, şi a venit cu o surpriză: Sorin Frunzăverde la Interne. S-a spus că a fost o ultimă concesie făcută grupării Ruşanu- Chiţoiu, că este un semnal dat viitoarei familii politice (populari europeni) şi câte şi mai câte! Numai că aici a făcut prima greşeală: i-a dat prilejul lui Ponta să se replieze şi să ceară schimbarea Internelor cu Apărarea. De fapt, Victor Ponta avea în spate reacţia mai multor instituţii şi posibil, chiar a Preşedintelui Băsescu. Ulterior, PNL l-a propus pe Klaus Iohannis la Interne şi ca vicepremier, o mişcare din nou abilă, bazată pe credibilitatea semnificativă de care se bucură primarul Sibiului, un fel de Raed Arafat al PNL (pentru că despre doctorul R.A. se spune că este omul lui Ponta), iar propulsarea sa ca vicepremier reprezenta un atac direct la domeniul lui Gabriel Oprea, unul din partenerii pe termen lung ai premierului, preşedintele unui partid parlamentar care a devenit semnificativ, depăşind UDMR. Însă nominalizarea lui Iohannis ca vicepremier ridică probleme de legalitate, de compatibilitate, a căror reflectare sunt convins că o vor comenta cu sârg colegii mei.
Lui Victor Ponta cred că ceea ce s-a întâmplat i-a tras definitiv semnalul de alarmă. Iar dacă n-a înţeles, a avut grijă Crin Antonescu să o spună direct: “De la domnul Iohannis în această nouă calitate aştept mai multă ordine în guvern şi în ţară, mai multă civilizaţie în sensul liberal, de funcţionare a instituţiilor în favoarea cetăţenilor şi o reprezentare puternică a poziţiilor liberale în acest guvern. Aştept mai multă ordine în Guvern şi în ţară, şi aşteaptă tot partidul o reprezentare a poziţiilor liberale în acest guvern".
Cu alte cuvinte, Crin Antonescu ne-a anunţat că a scos o linie de fundaşi şi a băgat una de atacanţi. Care vor cam da la ţurloaie, domn, prim-ministru!