Edi Iordănescu, fruntaş la sat

Edi Iordănescu, fruntaş la sat

La 27 de ani, fiul generalului îşi va începe cariera de tehnician la Bolintin Deal. Eduard Iordănescu, fiul cel mare al fostului selecţioner al primei reprezentative de fotbal a României, a luat-o pe urmele tatălui său: s-a apucat de antrenorat. După o carieră ratată ca fotbalist, Iordănescu junior îşi încearcă norocul pe banca tehnică.

Articol apărut pe data de 22 august 2005 în cotidianul Evenimentul zilei

De la iarnă, băiatul lui Anghel Iordănescu îşi va începe munca la echipa giurgiuveană Bolintin Deal (Divizia D). La 27 de ani, Edi va deveni unul dintre cei mai tineri tehnicieni din România.

A stat pe margine

Ne puteți urmări și pe Google News

Iordănescu junior a trecut ieri, pentru prima oară, pe la viitorul său loc de muncă. „Nici nu ştiam să ajung aici”, glumeşte Edi, arătând spre terenul ascuns printre lanurile de porumb. Maşina lui, un Audi, este cea mai scumpă dintre automobilele parcate la marginea suprafeţei de joc. Fostul junior al Stelei a asistat de pe margine la meciul amical Bolintin Deal-Ogrezeni, scor 4-3, refuzând să ia loc pe bancă. „Încă nu sunt antrenor. Din iarnă voi veni la echipă”, s-a eschivat el. Formaţia din Bolintin a jucat ieri într-un echipament roşu-galben, dar noii proprietari doresc să schimbe numele echipei în Steaua Bolintin. „S-a implicat şsi primarul la echipă. Ni s-au promis două miliarde de lei”, spuneau, entuziasmaţi, spectatorii veniţi la meci. Terenul de joc nu este împrejmuit, iar mingile degajate puternic ajung fie în porumb, fie în parcare. „Totul se va schimba în scurt timp. Vom ridica tribune, vom face un cantonament...”, promit conducăatorii echipei.

Îi dă afară pe bătrâni

Fiul celui mai valoros antrenor roman al secolului trecut a privit execuţiile viitorilor săi elevi, fiind tot timpul pus pe şotii. „La echipă sunt câţiva copii cu burtă! Trebuie să facem curăţenie!”. Tot cu zâmbetul pe buze, Iordănescu a observat: „Jumătate din jucători sunt mai bătrâni decâat mine. Cum o să mă impun în vestiar? Îi dau afară pe cei mai în vârstă decât mine!”.

„Le voi cere să alerge”

Edi Iordănescu nu se poate caracteriza: „Nu ştiu cum sunt ca antrenor. Acum mă descopăr şi eu. Probabil că le voi cere jucătorilor ceea ce nu-mi plăcea mie, adică să alerge! Aşa este şi Ilie Dumitrescu, cu care am lucrat în Cipru. Stătea cu gura pe mine la antrenamente, iar la meci nu-l auzeam. Să-l ajung pe tata la performanţe? Mai e mult până departe. El lucrează la arabi, pe sute de mii de dolari, iar eu o iau de coadă la Bolintin!”.

„O să iau primul bătaie!”

La echipa din Bolintin, jucătorii se strigă între ei, ca peste tot în fotbalul sătesc, după porecle. „Bombistul” este vedeta echipei. El a marcat şi ieri, răsplătit cu aplauze din partea asistenţei. „Brânză” şi „Căţeaua” sunt alte două staruri locale. „Să vezi ce-o să fie pe la meciurie din deplasare. Am câţiva prieteni care joacă la echipa din Clinceni. Mi-au spus că, de frică, nici nu se duc în unele deplasări. Ce bătai ies pe-acolo... Când mă voi duce eu la meciurile din deplasare şi or auzi ăaia că sunt baiatul lui Iordănescu, o să iau primul bătaie! La unele meciuri te asteaptă cu coasa, ca să-ţi ceară socoteala! Probabil, o să fie nevoie să mergem cu bodyguarzi după noi! Ştiu la ce mă îinham, dar trebuie s-o iau de jos”, redevine serios Iordanescu, care vrea să urmeze cursurile şcolii de antrenori de la Coverciano. Iubitul Deliei Matache este un fan al tehnicienilor Jose Mourinho şi Fabio Capello.

Comuna de „italieni”

Bolintin Deal este o comuna situată în imediata vecinătate a Capitalei. Drumul prin Bolintin este plin de hârtoape. După ce „driblezi” gropile, în cale îţi ies corturi, care te anunţă că suntem în „sezonul nunţilor”. Stadionul se află lângă o discotecă şi este înconjurat de un lan de porumb. Locuitorii din Bolintin Deal şi-au ridicat vile somptuoase, după „vizitele de lucru” efectuate îin Italia. Comuna se extinde pe zi ce trece şi se spune că, în curând, va rivaliza cu zona rezidenţiala Băneasa-Pipera. „La Florenţa exista o comunitate de bolintineni”, spun cu mândrie sătenii.