Studiu: Ecranele de telefon, un mare pericol pentru tineri, dar există și părți bune

Studiu: Ecranele de telefon, un mare pericol pentru tineri, dar există și părți bune Sursa foto: Dreamstime.com

Un meta-studiu care a analizat 33 de cercetări realizate timp de 23 de ani, în care au fost implicaţi 30.000 de copii sub 12 ani, arată că cei mici sunt afectaţi, într-adevăr, de timpul petrecut în faţa televizorului. Fie că este vorba de jocuri pe calculator sau de urmărirea desenelor sau a canalelor obişnuite, funcţiile cerebrale sunt afectate, arată meta-studiul citat de 360medical.ro.

Cum afectează tehnologia digitală creierul copiilor? Aceasta este întrebarea la care au încercat să răspundă cercetători din Hong Kong, China și Australia, analizând mai multe studii despre acest subiect.

Ei au folosit imagini ale creierului pentru a vedea ce se întâmplă când copiii folosesc tablete, telefoane, jocuri video sau alte dispozitive digitale.

Studiul a fost publicat în revista Educational Psychology Review și a analizat datele din perioada ianuarie 2000 - aprilie 2023, privind copiii cu vârste de la șase luni în sus. El este unul dintre primele care încearcă să înțeleagă impactul tehnologiei digitale asupra dezvoltării cerebrale a copiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ecranele pot provoca schimbări permanente

Rezultatele lor arată că ecranele pot schimba anumite părți ale creierului, care sunt responsabile de memorie, atenție, limbaj, văz sau simțuri.

De exemplu, cortexul prefrontal, care ne ajută să ne organizăm și să ne adaptăm la situații noi, poate fi afectat de timpul petrecut în fața ecranului.

La fel și lobii parietal, temporal și occipital, care ne ajută să simțim, să auzim și să vedem.

Sursa foto: arhiva EVZ

Care este concluzia?

Aceste schimbări nu sunt neapărat bune sau rele, ci depind de tipul și calitatea activităților digitale pe care le fac copiii.

Cercetătorii nu recomandă să le interzicem copiilor să folosească tehnologia, ci să le oferim doar acele aplicații sau jocuri care le dezvoltă abilitățile și cunoștințele.

De asemenea, este important să le asigurăm copiilor și alte forme de învățare și distracție, care să le stimuleze creierul în moduri diferite, potrivit 360medical.ro

Porcii, fel de inteligenți ca oameni după ce s-au jucat jocuri video

Porcii au fost instruiți să ducă la bun sfârșit o „sarcină de joc video rudimentară cu joystick”, care fusese creată inițial pentru a testa cimpanzeii și maimuțele rhesus. Au învățat cum să manipuleze un joystick cu boturile lor pentru a muta cursorul computerului pe un ecran. Odată ce au manevrat cursorul pentru a atinge o linie pe computer, un dozator de delicatese conectat la joystick le-a oferit o gustare.

Jocul avea diferite niveluri de dificultate, iar numărul de linii care apăreau pe ecran scădea de la patru la unu. Porcii au excelat în cele din urmă la acest joc, deși performanța lor a variat la niveluri de dificultate mai ridicate. (De exemplu, Ivory a  avut un rezultat de 76%.)

Hamlet și Omelette au fost, de asemenea, forțați să se retragă după 12 săptămâni de antrenament, deoarece „deveniseră prea mari”.