Economist-șef al BNR: „Cei 7 administratori de pensii private Pilonul II iau în calcul retragerea din România din cauza OUG 114"

Economist-șef al BNR: „Cei 7 administratori de pensii private Pilonul II iau în calcul retragerea din România din cauza OUG 114" sursă foto: Arhiva EvZ

Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea a afirmat că regulilor impuse prin OUG 114/2018 îi determină pe majoritatea administratorilor de pensii private Pilon II doresc sa se retraga din Romania.

Economist-șef al BNR, Valentin Lazea, a declrat luni, în cadrul Romanian Stock Market Summit, că înțelege de ce toate cele 7 societăți de administrare ale Pilonului II vor să se retragă din țara noastră, conform hotnews.ro

„Din ce înțeleg eu din discuția cu Asociația Pensiilor adminsitrate privat, marea majoritate, dacă nu toate cele 7 societăți de adminsitrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, deoarece condițiile li se par excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un câștig inexistent. 7,25 milioane persoane ar avea de suferit”, a spus Lazea. Efectele Ordonanței de Urgență 114/2018 ar putea să inverseze procesul de atingere a bursei a statutului de piață emergentă, fiind afectate investițiile, pensiile și finanțarea Guvernului, a mai adăugat Lazea. 

„BNR este interesată de evoluția BVB din mai multe motive. Primul e de stabilitate financiară, al doilea, de stabilitate macroeconomică și al treilea, de a încuraja o metoda alternativă de finanțare, alta decât creditul bancar.(...) Din păcate efectele OUG 114 ar putea să inverseze procesul de ajungere a bursei la statutul de piață emergentă", a explicat Lazea. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, sunt afectate trei categorii de interese și anume: investițiile pe bursă, pensii decente pentru 7 milioane de participanți și finanțarea Guvernului de către fondurile de pensii. Documentele privind aderarea României la euro recunosc rolul important al Pilonului II de pensii în toate aceste domenii. 

„OUG 114 le cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă pe parcursul unui singur an 2019 la majorări de capital de circa 800 milioane euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul existent în prezent. Suma este de 2 ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în 11 ani", a explicat reprezentantul BNR.