Economia Rusiei vs. economia Europei. Ce are de câștigat Vladimir Putin

Economia Rusiei vs. economia Europei. Ce are de câștigat Vladimir Putin Economia Rusiei intră în criză. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Economia europeană a ajuns în pragul recesiunii, iar economia Rusiei crește de la o zi la alta. Cu toate că liderii altor state l-au sancționat pe Putin, asta nu a afectat țara așa cum s-au așteptat.

Chiar dacă Rusia a fost sancționată din cauza războiului din Ucraina, economia europeană a ajuns în pragul recesiunii, iar cea rusă se întărește pe zi ce trece. Acest lucru se observă și în datele„indicatorului de activitate curentă” al băncii americane Goldman Sachs, ce arată că activitatea de afaceri din Rusia o depășește pe cea din Europa. La rândul lor, datele Sberbank indică o redresare a industriei auto și o creștere a cheltuielilor de consum.

Importul lunar de produse în Rusia a trecut de nivelul mediu al anului trecut. Recent, Ministerul Dezoltării Economice al Rusiei a îmbunătățit prognoza pentru PIB-ul Rusiei, care, în 2022, va înregistra o scădere de numai 2,9%. În 2023, scăderea economiei va fi și mai redusă, de 0,8%, în timp ce în 2024, Produsul Intern Brusc va crește deja cu 2,6% pe an, sunt de părere experții ministerului. Estimările analiștilor Băncii Mondială, considerate de specialiștii Ministerului Economiei ca fiind ”excesiv de conservatoare”, presupun un declin de 4,5% în 2022 și de 3,6% în 2023.

Putin, despre noi centre de putere care apar. Asia joacă un rol important în „tranziția către o lume multipolară”

Sursa foto: Kremlin

Economia Europei se prăbușește

Rusia a fost afectată de sancțiuni, retragarea companiilor străine de pe piața rusă, incertitudini privind perspectivele și scăderea veniturilor reale ale populației. Cu toate astea, Banca Mondială a anunțat că economia rusă va crește în 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au anunțat, la 10 octombrie, că economia mondială este amenințată de recesiune în 2023. Potrivit șefului FMI, Kristalina Gheorghieva, calculele FMI arată că o treime din economiile lumii riscă mari probleme în 2023 și că situația va dura ceva ani. „Până în 2026, încetinirea economiei mondiale ar putea ”spulbera”, în total, 4000 de miliarde de dolari”.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpas, a declarat că unele monede naționale sunt în scădere, ceea ce înseamnă că datoriile pentru țările în curs de dezvoltare devin „mult mai împovărătoare”. El consideră că va fi o „involuție” foarte mare. Nu a putut spune acest lucru și despre țara lui Putin, potrivit Vedomosti.