Economia, distrusă de inflație și de riscurile geopolitice. "Băncile centrale vor acţiona acolo unde este necesar"
- Emma Cristescu
- 18 februarie 2022, 11:07
Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările membre ale G20 au atras atenția că inflaţia şi riscurile geopolitice sunt un real pericol pentru economie. Omenirea se confruntă cu sărăcie din cauza pandemiei de COVID-19.
Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 au garantat că vor utiliza "toate instrumentele disponibile pentru a răspunde la impactul pandemiei" dar avertizează că spaţiul de manevră disponibil este posibil să fie "îngust şi inegal".
"Vom continua să monitorizăm marile riscuri globale, inclusiv cele care decurg din (actualele) tensiuni geopolitice şi vulnerabilităţi macroeconomice şi financiare", susţin miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20.
Cu toate astea, nimeni nu a confirmat că tensiunile dintre Rusia și Ucraina sunt un real pericol pentru economie.
Posibilul război ar putea afecta și Jakarta, care urma să se concentreze pe riscurile create de accelerarea inflaţiei. Preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, este de părere că scandalul dintre Rusia și Ucraina poate afecta economia lumii.
Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 au arătat că inflaţia este în prezent ridicată în multe ţări. Creșterea prețurilor a afectat fiecare industrie, iar criza energetică a jucat un rol important în majoritatea afacerilor.
"Băncile centrale vor acţiona acolo unde este necesar pentru a asigura stabilitatea preţurilor, în linie cu mandatele lor, şi în acelaşi timp vor rămâne angajate pentru comunicarea clară a politicilor lor", susţin miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20, adăugând că independenţa băncilor centrale este crucială pentru credibilitatea lor.
G20, grupul celor mai bogate țări, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).
Inflația în România
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a discutat despre inflația României. Cele mai mari prețuri au fost la gaze.
„Acest raport asupra inflației pentru ianuarie 2022 arată că inflația nu este în definiție. Definiția inflației este limpede: creștere generalizată a prețurilor de consum. Ori noi avem o inflație cu câteva lebede negre sau lebede gri: pâinea cu 10%, cartofii și uleiul cu 25%, asta în prețul alimentelor. Dincoace, la mărfuri nealimentare, și aici sunt mii de prețuri, dar practic cinci mărfuri dau această anvergură a inflației și anume combustibilii, tutunul/țigările, energia electrică, gazele, energia termică. Creșterea la gaze e de 60%“, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.