Economia României, la un pas de recesiune. Florin Cîțu avertizează: „Bagi gunoiul sub preș, dar nu înseamnă că a dispărut”
- Sabina Popescu
- 15 februarie 2022, 13:03
Blocajul financiar din România capătă proporții. „Dacă nu se iau măsuri acum pentru a schimba economia, există un risc” să ne confruntăm cu o recesiune, a atras atenția, marți, 15 februarie, președintele PNL, Florin Cîțu, comentând consecințele dobânzilor crescânde și ale inflației ce atinge niveluri record.
Președintele PNL, Florin Cîțu, a reacționat dur împotriva deciziilor instituite de guvernarea țării. Este vorba despre măsurile de reglementare și plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, stabilite după ce populația s-a confruntat și continuă să se confrunte cu facturi uriașe la utilitățile amintite.
Economia României, la un pas de recesiune
Șeful liberalilor susține că toate aceste măsuri nu reprezintă o soluție reală la trendul ascendent al prețurilor.
„Bagi gunoiul sub preș, dar nu înseamnă că a dispărut, îți apare în altă parte”, s-a exprimat președintele PNL, precizând totodată că singura soluție pentru a depăși criza economică este reprezentată de investiții.
„Banca Centrală a dat un semnal clar că este o problemă reală cu inflația”, a spus Florin Cîțu.
Dobânzile și inflația vor conduce, cumulat cu alte consecințe ale proastei gestionări ale problemelor economice la o „criză majoră”. Provocat să comenteze mai detaliat situația cu pricina, șeful PNL a subliniat că „dacă nu se iau măsuri acum pentru a schimba economia, există un risc” de a ne confrunta cu o recesiune.
Ce creștere economică va înregistra România
Creșterea economică a țării noastre a înregistrat o încetinire la finele anului trecut din cauza instalării unui nou Executiv, potrivit declarațiilor lui Florin Cîțu, care a venit și cu soluții în acest sens.
„Creşterea economică este mai mare decât cea bugetată. Bugetată, a fost o creştere reală de 4,6%, iar acum avem o creştere de 5,6% pentru 2021. Eu vă spun că sunt date parţiale, cred că se va duce spre 6% creşterea economică. Eu vă spun că sunt parţiale şi estimările mele arată o creştere spre 6%, în 2021, chiar dacă rămâne la 5,6%, oricum este un punct procentual peste ce am avut în buget, deci veniturile la buget sunt mai mari, oricum, faţă de anul trecut”, a spus șeful liberalilor.
Florin Cîțu, despre deficitul bugetar
Având în vedere că dobânzile sunt deja în creștere, iar TVA-ul ar urma să fie redus, deficitul bugetar pentru România ar trebui să rămână la nivelul de 5,84 sau chiar să scadă, a accentuat Florin Cîțu.
„Ne ducem în 2008 şi 2016, în 2010 a fost creşterea şi s-a văzut imediat în inflaţie, în 2016, scăderea de la 24 la 20% s-a văzut în reducerea inflaţiei.
Atunci când vorbim de TVA general, se vede imediat, când vorbim de TVA doar în anumite sectoare, e mai complicat să se vadă. De aceea, noi susţinem o măsură care să ajute, nu doar de ochii lumii”, a completat președintele PNL.