Economia din Turcia văzută de Europa. Săptămâna trecută a avut loc reuniunea informală a miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene, cunoscută sub numele „reuniunea Gymnish”.
Turcia, nemulțumită de interesul UE pentru zona din Cipru ocupată de Turcia
În zilele următoare voi scrie pe larg despre ce s-a întâmplat în culisele reuniunii. Dar ce s-a putut vedea a fost că s-a instaurat o oboseală în cadrul UE mai ales în privința problemei Ciprului...
Faptul că Administrația Greacă a Ciprului de Sud nu pierde nicio ocazie să afișeze o atitudine împotriva Turciei și eforturile de a aduce cu orice preț problema cipriotă pe agendă au început să deranjeze tot mai multe țări UE. Ba chiar unii s-au săturat. De exemplu, miniștrii de Externe din Luxemburg, Ungaria sau Slovenia au spus clar acest lucru.
Deocamdată însă, aș vrea să reținem cum nimeni nu s-a arătat interesat de relațiile UE-Turcia și cum sunt văzute de la Bruxelles reformele macroeconomice pe care le-a adoptat Ankara.
Turcia, lovită de inflație
În Turcia există inflație. Din păcate, noi, consumatorii, o simțim în viața de zi cu zi. În timp ce mă aflam în concediu în Turcia am simțit la primă mână efectele inflației.
Am fost și martorul oportunismului pe care îl generează această inflație. Dar este un indicator important și modul în care se văd la Bruxelles pașii pe care îi face Turcia în privința combaterii inflației și datele pe care le transmite.
În momentul în care i-am întrebat pe specialiștii Comisiei Europene "cum vi se par reformele adoptate?", răspunsul a fost impresionant. Aceștia au afirmat că, privind datele macroeconomice esențiale, ținta Turciei de reducere a inflației la o singură cifră este serioasă, reformele făcute sunt importante și se va putea atinge ținta dacă această disciplină fiscală se va menține timp de 18-24 de luni.
Au vorbit pe baza unor date!
În momentul în care au spus acest lucru, au arătat datele pe care le dețineau. De exemplu, ei au subliniat că raportul dintre datoria publică a Turciei și PIB este de 25%, că majorarea creditelor a fost limitată la 2% iar creșterea economiilor a fost de 4%.
Arătând că raportul credit-depozit este de 80%, economiștii din UE au subliniat că împrumuturile de pe piață au scăzut și economiile continuă să crească, iar deficitul de cont curent rezultat din costuri a scăzut și el.
În acest sens, ei nu au estimat o cifră de sfârșit de an dar au amintit valoarea de 24,8 miliarde de dolari anunțată conform calculelor Turciei. Economiștii UE au subliniat însă că, dacă disciplina financiară a Turciei va continua cu aceeași determinare, deficitul de cont curent ar putea scădea sub pragul de 24,8 miliarde de dolari.
UE urmărește lupta contra inflației din Turcia
În plus, Bruxelles a estimat că nu este prevăzută nicio problemă majoră în raportul NLP privind companiile mari și IMM-urile, adică împrumuturi ineficiente, și a adăugat că, dacă Turcia își continuă disciplina financiară cu aceeași determinare, își poate îndeplini ținta de inflație.
În acest context, programul derulat de ministerul Trezoreriei şi Finanțelor privind reducerea inflației este monitorizat îndeaproape de Bruxelles dar nu trezește interes sau apreciere.
Totuși, se lasă de înțeles că este necesară menținerea disciplinei pentru ca rezultatele acestui program să genereze beneficii în perioada decembrie 2025 – iunie 2026...
(Autor Güldener Sonumut, Milliyet; Traducerea: Florin Matei, RADOR RADIO ROMÂNIA)