Ecologiștii declară război cultivatorilor de aluni. Vor să-i aducă în fața Curții de la Haga pentru "ecocid"

Ecologiștii declară război cultivatorilor de aluni. Vor să-i aducă în fața Curții de la Haga pentru "ecocid"

Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat două rezoluții prin care se solicită introducerea infracțiunii de „ecocid” la Curtea de la Haga. Ecologiștii europene au gânduri mari. nu vor să-i acuze de distrugere a mediului numai pe marii poluatori, ci și pe bieții cultivatori de alune din Toscana.

Două rezoluții adoptate de verzi săptămâna trecută în Parlamentul European solicită incriminarea infracțiunilor de mediu în legislația europeană și recunoașterea ecocidului drept „infracțiune internațională” sancționată de Curtea Penală Internațională de la Haga. "A sosit momentul să tratăm ecocidul ca pe o crimă gravă și să-l condamnăm", a declarat plină de mânie tânăra Marie Toussaint, europarlamentar francez din grupul Verzilor Europeni.

Cu ecologiștii nu e de glumă. „Ecocidul” e o infracțiune pentru care ar putea fi mulți incriminați. Cultivatorii de aluni din Toscana sunt deja vizați. Culturile lor sunt considerate „intensive” și poluante pentru apă, aer și sol. Mai mult, potrivit ecologiștilor, culturile de aluni „distrugerea biodiversității, a suveranității alimentare și a securității alimentare”.

Multinaționalele vor alune din Italia

Lupta împotriva pădurilor de aluni a început în urmă cu câțiva ani, când aceste culturi s-au răspândit în regiunile italiene Lazio, Umbria și Toscana, pentru a satisface cererea tot mai mare de produse din partea industriei alimentare, care anterior importau alunele din Turcia. Alunele din Anatolia și din Africa de Nord sunt, însă, cultivate prin utilizarea pesticidelor și a unor substanțe care au fost interzise în Europa de ani de zile. Din acest motiv, de la un timp încoace, multinaționalele care domină industria alimentară au decis să se aprovizioneze din Italia.

Ecologiștii n-au treabă cu giganții care procesează alunele. S-au năpustit asupra fermierilor care chipurile distrug mediul. Replica bieților cultivatori a venit prin vocea Sarei Paraluppi, directorul din Lazio al Coldiretti (organizația națională a antreprenorilor agricoli). „Acuzația de ecocid mi se pare exagerată, a declarat ea jurnaliștilor de la Il Giornale.. "Alunele sunt în primul rând o cultură rustică, e vorba de tufișuri care nu au nevoie de o îngrijire deosebită. Uneori, înainte de recoltare se folosește erbicid, care este folosit pentru a curăța solul pentru a facilita operațiunea. Dar se folosesc produse care nu au efecte de durată, iar fermierii au tot interesul să le folosească în cantităși mici pentru a limita cheltuielile”.

De câmpurile de panouri fotovoltaice nu vorbește nimeni?

Paraluppi spune că incriminarea fermierilor în acest mod este inacceptabilă, mai ales că aceștia sunt adevărații gardieni”. De altfel, Coldiretti studiază posinilitatea ca fermierii și companiile implicate să adopte măsuri pentru a face aceste culturi mai durabile, limitând utilizarea substanțelor chimice permise de lege . „Impactul păduricilor de alune asupra ecosistemului este o temă care este adusă în discuție în campania electorală de mulți primari din zonă, dar nimeni nu vorbește despre panourile fotovoltaice care se instalează pe diferite terenuri agricole din Toscana ? Unii proprietari iau deja terenurile închiriate fermierilor pentru a le da companiilor care instalează panouri solare, așa că peste 25 de ani va exista o deșertificare reală acolo, pentru că nimeni nu spune un cuvânt despre asta", notează Il Giornale..