Echipele olimpice de caiac-canoe din România și Republica Moldova se antrenează împreună
- Angelina Olaru
- 21 aprilie 2024, 11:37
Au mai rămas puțin peste 100 de zile până la Jocurile Olimpice de la Paris, iar echipele de caiac-canoe din Republica Moldova și România se vor pregăti împreună.
Republica Moldova va fi reprezentată la Olimpiada de la Paris de Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu, Maria Olărașu (la canoe), Anastasia Nichita, Irina Rîngaci, Victor Ciobanu (la lupte), Dan Olaru (tir cu arcul), Alisa Glinka (echitație), Anna Dulce (tir) și Marin Robu (haltere).
Pregătire comună a echipelor de caiac-canoe
Delegația sportivilor basarabeni, în frunte cu Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS) de la Chișinău, se află, până săptămâna viitoare, la un cantonament desfășurat la Complexul Sportiv Național Bascov, unde se antrenează la caiac-canoe împreună cu colegii din România.
„Avem o relație deosebită cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, cu care am sărbătorit aniversarea sa frumoasă, de peste 100 de ani de la fondare. Avem o cooperare excelentă și cu Agenția Națională pentru Sport. Suntem buni prieteni și cu alte federațiile sportive, care ne ajută, de obicei, în derularea multor proiecte. Ne bucurăm de sprijinul direct al părții române, fapt pentru care îi mulțumim cordial!”, a declarat Nicolae Juravschi, în exclusivitate evz.ro.
Model al excelenței la competițiile mondiale
La ora aceasta, proiectul cel mai important al Comitetului Olimpic din Republica Moldova este pregătirea sportivilor pentru Jocurile Olimpice din Paris, care se vor desfășura în perioada 26 iulie-11 august.
„Avem speranțe mari că ne vom întoarce acasă cu medalii valoroase. Deși reprezentăm un stat mic, unde posibilitățile economice ale sportivilor sunt modeste față de ale celor din țările dezvoltate, la toate edițiile respectivei competiții mondiale avem medaliați olimpici.
Din 207 țări participante la Jocurile Olimpice, circa 80 ajung pe podium și sportivii din Republica Moldova, de fiecare dată, sunt printre primii cei mai performanți. România e o mare forță sportivă, iar împreună suntem și mai puternici, fiind admirați de o lume întreagă”, a declarat Nicolae Juravschi.
Nicolae Juravschi, o carieră strălucită la caiac-canoe
Președintele CNOS este și dublul campion olimpic. În 1988, la vârsta de 24 de ani, a cucerit două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Seul. Alături de coechipierul său, Victor Reneiski, și-a învins adversarii în ambele finale de dublu, la 500 și 1.000 de metri canoe.
Peste opt ani, dubloul Juravschi-Reneiski a cucerit argintul la Jocurile Olimpice de la Atlanta, pe distanța de 500 metri. Acești sportivi, împreună, au fost invincibili, în anii 1988-1991, când au devenit de opt ori campioni mondiali la canoe dublu și în echipaj de patru.
În 2021, discipolul lui Nicolae Juravschi, Serghei Tarnovschi, a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
„Avem o echipă de sportivi de elită mondială”
„Avem o echipă de sportivi de elită mondială nu doar la canoe, ci și la lupte, înot, atletism. De la toți așteptăm rezultate mari, în vara aceasta, la Paris. Anna Dulce este o tânără care a câștigat un campionat mondial la tir cu pistol și s-a calificat pentru Jocurile Olimpice. Scopul nostru suprem, desigur, e să cucerim noi trofee, astfel, ca evenimentele la care participăm să devină unice și de neuitat pentru țară”, spune Nicolae Juravschi.
Întrebat dacă nu există tendința de emigrare printre sportivi, în state ce le-ar oferi o situație materială și condiții mai bune de antrenament, președintele CNOS spune că majoritatea au un grad sporit de patriotism și nu emigrează în țări mai dezvoltate.
„Nu ne paște pericolul ca sportivii cei mai buni să plece. Avem o serie de tineri de performanță cu care ne putem mândri sub toate aspectele”, ne asigură Nicolae Juravschi.