Ecaterina ANDRONESCU pusă la ZID de către ELEVI: ”Modificările din pix par a fi favoritele doamnei ministru”

În perioada 1-4 februarie, la Focșani, elevii din toată țara s-au întrunit în cea de-a 27-a Adunare Generală a Consiliului Național al Elevilor, în care au dezbătut probelemele sistemului educațional, dar și-au exprimat și nemulțumirile cu privire la situația în care se află învățământul românesc.

Reprezentanții elevilor solicită ferm ”Guvernului României, Ministerului Educației Naționale și parlamentarilor să îi consulte înaintea inițierii unor modificări care îi afectează atât direct, cât și indirect, pe elevi.  De asemenea, aceștia solicită o întrevedere cu doamna ministru Ecaterina Andronescu în cel mai scurt timp posibil, pentru a putea prezenta opinia elevilor cu privire la aceste ample modificări legislative în educație și trag un puternic semnal de alarmă cu privire la indiferența cu care sunt tratați elevii de către Ministerul Educației Naționale, în contextul discuțiilor privind ultimele intenții de a modifica aspecte cheie ale sistemului și elaborarea unei noi legislații în domeniul învățământului.

”În ultimele luni, am încercat, în repetate rânduri, să inițiem un dialog cu doamna ministru Ecaterina Andronescu în vederea stabilirii unor priotăți privind conținutul modificările din sistem, fără vreun succes. Acest aspect revoltător ne îndeamnă să credem că însuși Ministerul Educației Naționale refuză să țină cont de părerea beneficiarilor primari ai educației. Este absolut necesar ca elevii să fie invitați la masa deciziilor, cu atât mai mult în aceste momente critice, când ne pregătim de un amplu proces de modificare a legislației în domeniul educației. Fără o consultare reală cu elevii, aceasta nu va depăși stadiul de cârpeală”, a declarat pentru EVZ, Petru Apostoaia, președinte Consiliul Național al Elevilor.

Petru Apostoaia, președinte CNE, Foto credit: Consiliul Național al Elevilor

”Încă de la începutul celui de-al patrulea mandat al său ca ministru al Educației, doamna Ecaterina Andronescu a susținut că, înainte de a lansa noua lege în dezbatere publică, se va asigura că toate grupurile de interes vor fi consultate, de la părinți și până la profesori. Toate grupurile de interes, cu excepția celor care vor fi afectați în mod direct de modificările legislative: elevii. Pe data de 12 decembrie 2018, o adresă, prin care membrii Consiliului Național al Elevilor (CNE) și-au exprimat dorința de a avea o întrevedere pentru a discuta despre intențiile CNE și planurile Ministerului Educației Naționale previzionate pentru anul 2019, a fost trimisă către instituție, însă nici măcar la această dată (8 februarie 2019) nu a fost primit un răspuns. O a doua încercare a avut loc chiar cu ocazia Adunării generale a Consiliului Național al Elevilor, însă fără vreo reușită, căci, deși a fost invitată, doamna ministru a ezitat să răspundă invitației noastre, dovedind, încă o dată, importanța pe care o acordă opiniei elevilor”, se arată în comunicatul de presă remis EVZ de Consiliul Național al Elevilor.

Totodată,  elevii țin să amintească faptul că semnarea între federațiile sindicale din învățământ și Guvern a Acordului pentru susținerea educației la data de 29 noiembrie 2018, document care, deși are un nume generic, nu conține nicio prevedere din partea structurii reprezentative a elevilor la nivel național. ”Punem sub semnul întrebării legitimitatea acestui document, realizat pe fugă, semnat în mod simbolic în apropierea zilei de 1 decembrie. Din nou, previzibilitatea și principiile unei dezvoltări durabile și ale unei reforme reale, fundamentate, sunt sacrificate de către politic pentru o picătură de festivism... Având în vedere aceste fapte, ne îndoim de sinceritatea declarației ministrului potrivit căreia „[...] deschiderea trebuie să fie elementul principal”, arată sursa citată.

Foto credit: Consiliul Național al Elevilor

De asemenea, ”modificările din pix par a fi favoritele doamnei ministru”. Elevii atrag atenția că ministrul Educației a afirmat, de mai multe ori, că va scurta vacanța elevilor, modificarea fiind însoțită de promisiunea că elevii vor petrece mai puțin timp la școală, întrucât numărul orelor vor fi tăiate drastic și, evident, după ureche. ”Fără o reformă curriculară adecvată, fără o consultare reală cu toți actorii cu activitate relevantă în sectorul educațional, aceste modificări vor aduce pagube însemnate, precum pierderea locurilor de muncă ale profesorilor, dar și un haos general privind parcursul educațional al fiecărui elev”, explică elevii.

Elevii se arată profund mâhniți de declarațiile Ecaterinei Andronescu din timpul unei emisiuni televizate, oferind astfel ”soluția optimă pentru combaterea fenomenelor ce ar putea declanșa răspândirea gripei în mediul școlar, sfătuind elevii să folosească șervețelele umede. În condițiile în care mii de elevi nu beneficiază de un grup sanitar dotat adecvat, iar alte câteva mii de școlari sunt nevoiți să folosească toaleta din curte a unității de învățământ, suntem profund mâhniți de ignoranța acordată de MEN cu privire la aceste probleme reale ale sistemului. Educația nu se face cu șervețele umede, ci cu implicare reală din partea fiecărui actor cu activitate relevantă în domeniu”, este de părere Consiliul Național al Elevilor.

Foto credit: Consiliul Național al Elevilor

Reprezentanții elevilor din țară nu uită nici procentul alarmant de 42% care ne-a propulsat în topul Uniunii Europene privind analfabetismul funcțional, aspect care trebuie remediat prin măsuri concrete. ”Desigur, un prim pas pentru combaterea acestui flagel este, în mod normal, conștientizarea acestui fenomen de către factorii decizionali, însă acest lucru nu se întâmplă în România, unde ministrul educației neagă rata antemenționată. Această inconștiență va duce, în mod natural, la o și mai mare nepăsare din partea tuturor decidenților și la o eventuală creștere a acestei probleme stringente cu care ne confruntăm în mediul educațional”.