Evenimentul Zilei > International > Armata americană foloseşte un robot în lupta contra Ebola
Armata americană foloseşte un robot în lupta contra Ebola

Armata americană foloseşte un robot în lupta contra Ebola

Armata americană a creat un robot care va fi folosit în lupta contra virusului Ebola. Scopul robotului este de a dezinfecta obiectele cu care persoanele infectate au intrat în contact.

Robotul, botezat Xenex, reprezintă o versiune mai înaltă a celbrului R2-D2, din seria de filme "Star Wars" este folosit în trei centre medicale militare şi în 250 de spitale americane pentru a distruge agenţii patogeni. Pentru a dezinfecta obiectele, Xenex foloseşte radiaţii ultraviolete, producând trei pulsuri în două minute, care un perimetru de trei metri, scrie Agerpres.

Medicii şi experţii spun că robotul este mai eficient decât orice echipă umană de decontaminare, deoarece asigură dezinfectarea şi locurilor şi colţurilor inaccesibile.

"În prezent acest robot face parte din strategia noastră pentru a lupta împotriva epidemiei de Ebola, dar el poate fi folosit şi în lupta împotriva agenţilor patogeni responsabili de infecţiile nosocomiale", a precizat Alton Dunham, purtător de cuvânt al bazei aeriene militare de la Langley, care dispune de un astfel de robot din luna octombrie.

Noul robot foloseşte xenon, un gaz non-toxic, pentru a dezinfecta obiectele cu care persoanele infectate cu virusul Ebola au intrat în contact.