Ea este femeia care a aruncat Clujul în aer! Noi dezvăluiri în exclusivitate despre sistemul şpăgilor de la Cluj
- Mihai Şoica
- 11 noiembrie 2011, 17:36
Are 35 de ani, a fost reţinută odată cu Radu Bica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, în urmă cu 11 zile, dar acum se plimbă liberă prin oraş, fiind fotografiata de ziuadecj.ro. Aspazia Droniuc a făcut denunţuri care i-au îngropat atât pe vicele CJ cât şi pe primarul Sorin Apostu. SRI o monitoriza încă din 2009. Apostu lua comisioanele prin firma socrului şi prin cabinetul soţiei. În încrengătură a intrat şi preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan.
Dosarul de corupţie în care este implicat primarul Sorin Apostu seamănă cu o hemoragie masivă, pentru că în fiecare zi noi fapte ies la iveală. Toată intriga a pornit de la o misterioasă femeie în vârstă de 35 de ani, Aspazia Droniuc care în mai puţin de două săptâmăni a dinamitat toată organizaţia PD-L Cluj, considerată cea mai puternică din România. Lovitura de teatru constă în faptul că SRI o fila pe Aspazia Droniuc încă din 2009, pentru că se ştia că este implicată în fapte de corupţie ce gravitau în jurul şefilor administraţiei clujene. Când Bica, vicepreşedintele CJ, a căzut în plasa DNA, în urmă cu 12 zile, cea care i-a condus la acea şpagă a fost Aspazia Droniuc, pentru că aceasta era ţinută sub observaţie de doi ani. După ce procurorii au săltat-o împreună cu Radu Bica, femeia de afaceri a început să dea declaraţii incriminatoare care l-au înfundat şi pe primarul Sorin Apostu.
Afaceri în numele socrului La începutul mandatului său, Sorin Apostu se temea să facă afaceri la vedere. În arta comisioanelor l-a iniţiat socrul său, Vasile Stănescu, care deţine firma Toralex SRL. Stănescu este profesor universitar la Medicină Veterinară Cluj şi a fost principalul resort care l-a împins pe Sorin Apostu în carieră, atât în privinţa promovării universitare cât şi în administraţia locală. În paralel cu misiunea academică, socrul primarului Apostu a fost un paravan perfect şi pentru afacerile familiei. Toralex intermedia obţinerea autorizaţiilor de mediu pentru marile lanţuri de supermarketuri sau companii multinaţionale de comercializare a carburanţilor. Hypermarketul care debarca în Cluj semna întâi un contract de consultanţă cu Toralex, adică cu socrul primarului. Aşa s-a întâmplat cu Carrefour, în 2008, care a plătit consultanţă firmei Toralex pentru deshiderea mai multor magazine în Cluj. Suma achitată: 48.000 de lei. De asemenea, OMV, care şi-a extins lanţul de benzinării din oraş, a apelat tot la socrul lui Apostu. Preţul serviciilor: 70.000 de lei.
Soţia lui Apostu preia afacerile de consultanţă În noiembrie 2009, profesorul Vasile Stănescu s-a retras din afaceri şi a închis firma. Acest moment a coincis perfect cu intrarea în Barou a soţiei lui Sorin Apostu, pe care o cheamă Undina Monica. Aceasta devenea avocat definitiv şi îşi deschidea propriul cabinet. Deşi în urmă cu doi ani era total necunoscută în breasla avocaţilor, soţia primarului a dat lovituri financiare încă de la debutul în meserie. A încheiat contracte de consultanţă juridică cu Total Trading Company SRL, firma controlată de Călin Stoia, arestat alături de primarul Clujului pentru că i-a dat mită. Stoia este acţionar la firma care deţine contractul de salubritate pe jumătate din oraşul Cluj. Consultanţa la soţia lui Apostu a coincis cu obţinerea contractului de salubritate, valorând 2,5 milioane de euro anual. Tot Monica Apostu a reuşit frumoasa performanţă de a consilia, pe bani frumoşi, şi firma Viva Company din Galaţi, care începuse la Cluj construirea unui complex rezidenţial format din cinci blocuri a câte 15 etaje fiecare. Şi tot Monica Apostu a avut contract de consultanţă cu firma ALD Company SRL, care, coincidenţă, câştigase licitaţia pentru realizarea planului de dezvoltare a Clujului pentru următorii ani. PD-L şi PSD îşi dau mâna pentru asigurarea autobuzelor din Cluj În fine, reintră în scenă Aspazia Droniuc, pe care SRI o monitoriza de doi ani. Aceasta deţine firma Frarom SRL şi a reuşit să convingă compania de asigurări UNIQA să-i permită intermedierea obţinerii unui super-contract de asigurare. Interesant, la UNIQA, directorul din Cluj este Remus Lăpuşan, nimeni altul decât preşedintele PSD Cluj. Aspazia a convins Primăria lui Apostu să asigure toate autobuzele regiei locale la UNIQA, iar asiguratorul i-a plătit pentru asta un comision frumos, în valoare de 86.000 de lei. Partea frumoasă este că Aspazia Droniuc s-a simţit obligată să facă, la rândul ei, un contract de consultanţă juridică cu cabinetul de avocatură al soţiei primarului, vărsându-i în cont 43.000 de lei, exact 50% din cât primise de la UNIQA. Despre această rostogolire a şpăgilor Remus Lăpuşan, şeful PSD CLuj, nu vrea să comenteze nimic: "Avem reguli stricte în ce priveşte contractele pe care le derulăm şi nu putem să spunem nimic. Eu sunt director la asigurări pe viaţă", a spus Remus Lăpuşan. În organigrama societăţii de asigurări UNIQA, Remus Lăpuşan are două funcţii importante: împuternicit ca director al UNIQA Cluj şi membru al directoratului firmei UNIQA România. Membru în Consiliu de Administraţie, din partea PSD Cluj, la regia de transport este Ovidiu Chifor, un apropiat al lui Remus Lăpuşan. CITIŢI ŞI:
- Primarul Apostu a fost arestat pentru 29 de zile
- EXCLUSIV. Primarul de Cluj, prins într-un ghem de licitaţii trucate de sute de milioane de euro
- EXCLUSIV EVZ. Contractele otrăvite: comisioanele pentru Apostu se vărsau în firma de avocatură a soţiei