E război! Pensionarii pregătesc atacul la banii angajaților. Pilonul II, în pericol major

E război! Pensionarii pregătesc atacul la banii angajaților. Pilonul II, în pericol major

Trei mari organizații de pensionari solicită Guvernului să majoreze pensiile cu 40% de la 1 septembrie, iar banii să-i ia din contribuțiile pentru Pilonul 2 și din rezervele Băncii Naționale. În caz contrar amenință cu proteste de stradă și acțiuni în instanță.

În cazul în care Guvernul nu va da curs acestei solicitări, de majorare a pensiilor cu 40%, cele trei asociații, Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România, amenință că vor acționa în Instanță și vor organiza mitinguri de protest.

Preşedintele Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, a propus, ca sursă de finanțare pentru majorarea cu 40%, amânarea cu un an sau doi a transmiterii contribuţiilor obligatorii pentru pensiile administrate privat - Pilonul 2.

Potrivit spuselor sale, suma care ar trebui transferată către fondurile private de pensii, de 9 miliarde de lei ar trebui alocată pentru asigurarea majorării de 40%.

„…acea sumă de 9 miliarde care spuneam că este în bugetul pentru anul acesta, poate să fie amânată, prorogată cu un an sau doi, că într-adevăr anul acesta este o problemă, şi atunci sunt destui bani ca să se asigure acel 40% prag de creştere a pensiilor pe care le avem, a declarat Cojanu.

El a precizat că datoria companiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat ajunge la 18 miliarde de lei, iar această sumă ar putea asigura creșterea pensiilor cu procentul propus prin legea inițială.

Pe de altă parte, preşedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România, Toma Neamţu, a enumerat alte sursele de finanţare care ar putea fi luate în calcul de Guvern. El a cerut adoptarea unui sistem precum cel din Portugalia sau Statele Unite prin care infractorilor acuzați pentru fapte de corupție sau evaziune fiscală scapă de închisoare dacă plătesc o penalizare în contul prejudiciului produs.

„Să i se confişte averea şi să i se dea şi o penalitate de, să zicem, 25% din suma delapidată. Să nu mai facă închisoare, dar să avem bani. Impozitarea progresivă a fondului excedentar individual de locuinţe, impozitarea apartamentelor, caselor închiriate: sunt mulţi proprietari de apartamente şi case care eludează legea şi nu se prezintă la Administraţia Financiară să-şi declare impozitele”, a afirmat Toma Neamţu.

O altă propunere vizează rezervele Băncii Naționale care, în opinia asociațiilor de pensionari ar trebui folosite pentru plata pensiilor majorate.

„Şi ultima măsură, care cred eu că e bună: apelarea şi la rezervele şi fondul Băncii Naţionale a României, care reprezintă o altă soluţie, deoarece acestea sunt supradimensionate şi pot sprijini fondul de pensii cel puţin 2-3 ani. Domnul guvernator mereu se vaită că nu sunt bani, dar rezerva e constituită”, a mai spus Toma Neamţu.

Vestea mult așteptată de pensionari. Cîțu a anunțat majorarea

Violeta Alexandru anunță demiteri la casele de pensii. De unde vin nemulțumirile ministrului

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News