Evenimentul Zilei > Politica > Vestea mult așteptată de pensionari. Cîțu a anunțat majorarea
Vestea mult așteptată de pensionari. Cîțu a anunțat majorarea

Vestea mult așteptată de pensionari. Cîțu a anunțat majorarea

Procentul propus de ministrul Finanțelor pentru creșterea pensiilor, în această toamnă este de 10%.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a precizat că pensiile vor fi majorate astfel încât să fie bani suficienți și pentru investiții. Ministrul a spus că, despre creșterea pensiilor trebuie să se vorbească în contextul în care economia este în creștere, produce și poate suporta aceste plăți de pensii, salarii pentru bugetari și alocații pentru copii.

„Propunerea mea este de 10% (creşterea pentru pensii – n. r.), ca să avem bani şi pentru alocaţii şi pentru investiţii. Dacă nu facem aşa şi mergem pe direcţie populistă, nu vom avea bani nici de investiţii, nici de de altceva. Suma care mergea la buget din impozitarea pensiilor speciale era de 1 miliard de lei”, a precizat Florin Cîțu.

El a adăugat  că sumele cheltuite pentru pensii, în ultimele patru luni, sunt de 10 miliarde de lei. O creştere cu 10% a pensiilor anul acesta înseamnă un punct procentual la cheltuielile de anul viitor. Deci, asta înseamnă să găsim un punct procentual anul viitor la cheltuieli”, a afirmat Cîţu.

Minisrul Finanțelor a adăugat că va exista o creștere și pentru alocaţii, însă acest lucru se va petrece atunci când va permite criza economică.

„La alocaţii, lucrurile sunt mai complicate. Va fi şi acolo o creştere, dar trebuie să înţelegem că aceste sume nu au fost incluse în bugetul anului acesta. Sunt de acord că trebuie să creştem şi acolo alocaţiile, dar, repet, facem acest lucru într-un moment de criză economică globală”, a menţionat Florin Cîţu

La începutul lunii mai, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat că intenţia actualului Guvern este să găsească toate soluţiile pentru ca pensiile să fie plătite pe criteriul contributivităţii.

Întrebată dacă în situaţia actuală se mai pot mări pensiile cu 40%, aşa cum este prevăzut în lege a se întâmpla la 1 septembrie, ministrul Muncii a  explicat că ministrul Finanţelor trebuie să prezinte mai întâi situaţia încasărilor la buget.

Orban, un nou anunț pentru pensionari: „Nu vrem să tipărim bani”

Vor fi sau nu majorate pensiile? Răspunsul Violetei Alexandru