E prăpăd pentru cei cu mașini pe benzină și motorină! Trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău

E prăpăd pentru cei cu mașini pe benzină și motorină! Trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău Sursa: Arhiva EVZ

În urma escaladării tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia şi a limitării producţiei, preţul ţiţeiului a urcat miercuri peste 90 de dolari pe baril, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă pe piaţa internaţională a petrolului, au depăşit miercuri 90 de dolari pentru prima dată din 2014, continuând redresarea puternică de la minimele din perioada pandemiei, atinse în aprilie 2020, transmite CNBC.

Depăşirea acestui prag de preţ vine pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari dintre Rusia şi Ucraina şi pe măsură ce oferta rămâne limitată, pe fondul unei reveniri a cererii.

Preţul petrolului Brent a crescut cu peste 2%, ajungând la 90,07 dolari pe baril.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate, indicatorul de referinţă al petrolului din SUA, au avansat, de asemenea, cu peste 2%, până la 87,43 dolari pe baril.

Rebecca Babin, de la CIBC Private Wealth, a declarat că potenţialele sancţiuni împotriva Rusiei, care ar fi declanşate de o invazie a Ucrainei, ar fi un catalizator pentru creşterea preţurilor ţiţeiului.

Goldman Sachs a declarat miercuri că potrivit scenariului de bază al companiei este puţin probabil să apară întreruperi în aprovizionare, dar că preţurile energiei ar putea creşte, având în vedere o ofertă deja limitată.

„Evoluţiile pe piaţă sunt limitate de escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina şi de ameninţările cu care se confruntă Emiratele Arabe Unite", a apreciat Hiroyuki Kikukawa, de la Nissan Securities.

Ce a afectat prețul petrolului

Prețul petrolului, afectat de criza din Kazahstan şi de întreruperile de producţie din Libia. Investitorii de pe pieţe aşteaptă şi eventualele măsuri ce ar urma să fie anunţate după reuniunea Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale a SUA. Analiştii estimează că Fed va indica că intenţionează să majoreze dobânda în martie, în contextul inflaţiei ridicate.

De asemenea, investitorii aşteaptă şedinţa din 2 februarie a grupului OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători), care ar putea lua în considerare o altă majorare a producţiei.

Preţurile ţiţeiului au crescut cu 50% anul trecut, pe fondul deficitului de cărbune şi gaze, iar tendinţa va continua şi anul acesta, conform aprecierilor analiştilor, iar lipsa capacităţilor de producţie şi investiţiile limitate din sector ar putea duce cotaţia barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari.

Deşi varianta Omicron a coronavirusului a dus la creşterea semnificativă a umărului de cazuri de COVID-19, analiştii susţin că preţurile petrolului vor fi sprijinite de reticenţa multor guverne de a impune restricţii severe, de tipul celor care au afectat economia mondială în 2020

OPEC relaxează gradual reducerile de producţie implementate în 2020, când cererea de petrol s-a prăbuşit. Totuşi, mulţi producători mici nu pot majora livrările şi alţii sunt îngrijoraţi că ar putea pompa prea mult ţiţei în cazul reducerii activităţii economice ca efect al pandemiei.

„Nu vrem să vedem o cotaţie a barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari, lumea nu este pregătită pentru asta", declara recent ministrul Petrolului din Oman, Mohammed Al Rumhi.

OPEC se aşteaptă în 2022 la o creştere a cererii globale  de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din 2019.

Preţul barilului de petrol Brent, de referinţă în Europa, s-a apreciat în 2021 cu 52% şi a încheiat anul la 77,78 dolari, în timp ce preţul petrolului intermediar Texas a crescut cu 55%, la 75,21 dolari, scrie observatornews.ro.