Șocul cu care se confruntă întreaga lume. Prețul petrolului crește, în ciuda pericolului adus de varianta Omicron
- Alice Barbu
- 30 decembrie 2021, 05:49
Prețurile petrolului au crescut în weekendul de Crăciun, exact în perioada în care au apărut știri privind varianta Omicron, care se răspândește foarte rapid și care ar putea avea simptome mai ușoare decât tulpinile anterioare ale virusului.
Schimbarea de paradigmă
Focarele de coronavirus sunt legate de blocaje ale companiilor aeriene, în timp ce recuperarea după pandemie este legată de utilizarea mașinilor și a avioanelor. Prin urmare, vestea pozitivă a dus la o creștere a prețului petrolului, contractele crescând cu 2,4%, depășind 75 de dolari pe baril.
În ciuda evoluțiilor pozitive, există destule semnale că varianta Omicron va rămâne o îngrijorare. Cazurile infectate cu noua variantă sunt mai multe decât au fost în cazul variantei Delta. Între timp, China, care a răspuns în fața pandemiei într-un mod care a fost lăudat pe scară largă și care a menținut ratele de cazuri scăzute.
Întorcându-ne la creștere prețurilor, în Statele Unite au fost destul de volatile. Rafinăria Exxon Baytown din Texas, care a suferit un incendiu semnificativ pe 23 decembrie, a continuat să funcționeze la o rată de producție scăzută. În același timp, în vacanța de Crăciun, mii de zboruri au fost anulate din cauza îmbolnăvirii angajaților companiilor aeriene, reducând astfel utilizarea combustibilului pentru avioane și stârnind îngrijorări cu privire la viitorul virusului în Statele Unite.
Negocierile de la Viena: un factor important în determinarea prețului petrolului
În același timp, există semne că acest consum ar putea scădea în Asia, ceea ce duce la temeri privind excesul de petrol și de o scădere a prețurilor în viitorul apropiat, dacă producția va continua la nivelul actual. Deocamdată, însă, prețurile atât la West Texas Intermediate, cât și la țițeiul Brent au rămas ridicate, cu 75,57 USD pe baril, potrivit The National Interest.
În anul viitor, un ultim factor semnificativ care determină prețul petrolului va fi rezultatul negocierilor nucleare de la Viena, care au înregistrat progrese, dar a căror rezoluție finală rămâne incertă. O înțelegere cu Iranul asupra problemei nucleare ar urma să vină cu eliberarea de sancțiuni asupra producției sale de petrol, scăzând semnificativ prețurile. Oficialii Uniunii Europene au avertizat să nu tragă concluzii rapide în urma summit-ului, deși organizația internațională a împins ambele părți să grăbească negocierile.