E oficial. Se schimbă regulile privind înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19

E oficial. Se schimbă regulile privind înmormântarea persoanelor decedate din cauza Covid-19

Oficialii au anunțat, joi, relaxarea legilor de înmormântare în cazul românilor uciși de noul coronavirus, o temă delicată pentru familile acestora.

Update. Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a oferit detalii despre noile decizii luate privind înmormântarea celor care mor din cauza virusului SARS-CoV-2. Decizia survine după ce opinia publică a ridicat mai multe semne de întrebare. 

Inclusiv redactorul-șef al EvZ, Simona Ionescu, a avut un editorial dur la adresa ministrului.

„Ordinul de ministru este în lucru, cel târziu mâine va fi semnat. O să conțină toate modificările solicitate. Vor fi și câteva reglementări suplimentare, câteva măsuri de protecție. Despre asta a fost vorba mereu.

Despre protejarea sănătății oamenilor. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua ordine. Vorbim despre preotului în spital, la pacienții care au nevoie. Pacienții care au nevoie de susținere, trebuie să o primească. dar trebuie să se facă în condiții de siguranță. Cei care vor vrea să își ia adio de la apropiați, trebuie să o facă. Dar în condiții de siguranță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni vor fi publicate în Monitorul Oficial. Nu există nicio prevedere în ordin de ministru ca oamenii să nu fie îmbrăcați cei care mor de COVID-19. Ține de bun simț. Acum, e vorba de o reglementare. Sicriul va fi sigilat de acum. Adunările la înmormântări se păstrează în limita reglementărilor. E aceeași lege. Situația este în continuare critică”, a declarat Voiculescu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Regulile privind înmormântarea celor răpuși de Covid-19 s-au schimbat. Reprezentanții BOR au cerut modificarea legii, astfel încât rudele să își poată îngropa creștinește apropiații. Reprezentanții cultelor s-au întâlnit joi cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. În urma discuțiilor s-a decis că cei care și-au pierdut viața în urma infecției cu SARS-CoV-2, vor putea fi înmormântați conform datinilor creștine, potrivit Antena 3.

Peste 24.500 de familii de români au pierdut un apropiat de la începutul pandemiei

 “Aceste rânduieli ale înmormântării, urmate de parastase și de tot ce se întâmplă, în primul rând aduc mângâiere familiilor care nu se văd singure în a traversa această perioadă grea. Este și dreptul fundamental al nostru, la credință și la respectarea demnității umane”, a explicat preotul Gabriel Cazacu la Pro TV.

Ministerul Sănătății a aprobat, acum un an, prin Ordonanță de Urgență reguli severe pentru înhumarea celor care mor din cauza Covid-19. Familiile sunt obligate să le ridice în maximum 48 de ore trupul de la morgă și să îl ducă imediat la cimitir. De asemenea, cedații sunt puși în saci impermeabili dubli și pulverizați cu produse biocide pe bază de formol.

Secretariatul de Stat pentru Culte a cerut insistent autorităților ca cei care mor de Covid să poată fi înmormântați după datina bisericească. Astfel, clericii au cerut ca pacienții internați cu Covid-19 să poată chema preotul la spital, pentru rugăciune, echipamentul de protecție urmând să le fie asigurat gratuit. În caz de deces, familia să poată îmbrăca decedatul, iar înmormântarea să nu mai fie făcută în cel mai scurt timp posibil, așa cum prevede acum legea, ci cu respectarea drepturilor religioase. Trupul să fie depus în biserică, iar familia să poată participa la slujba de înmormântare, au cerut clericii.

Purtător de cuvânt Patriarhia Română: Modificarea unei legi draconice a devenit imperios necesară

“Modificarea unei legi draconice, concepute sub presiunea izbucnirii unei epidemii și a necunoscutului care o însoțea a devenit imperios necesară. Prelungirea așteptării ei devine dureroasă și nu mai are în acest moment o rațiune suficientă”, a explicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Totuși, noile reguli nu modifică numărul celor care vor putea participa la ceremonia religioasă. Ca și în cazul botezului, doar 16 pesoane pot fi prezente la slujbă.