E grav. Şeful Comisiei Europene: Criza datoriilor depăşeşte graniţele zonei euro

E grav. Şeful Comisiei Europene: Criza datoriilor depăşeşte graniţele zonei euro

Criza datoriilor suverane se răspândeşte peste graniţele zonei euro, avertizează preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, transmite BBC.

Într-o scrisoare adresată guvernelor europene, oficialul CE le-a solicitat acestora să-şi dea "deplinul sprijin" pentru zona euro. Barroso a mai spus că guvernele trebuie să reevalueze rapid capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiară pentru a reduce riscul de contagiune în zona euro. Acest fond a fost soluţia găsită, pe 21 iulie, de statele din zona euro pentru a lupta împotriva crizei Greciei, dar această decizie nu a fost ratificată deocamdată de toate statele membre.

"Procedurile de aprobare trebuie accelerate pentru implementarea acestor decizii astfel încât Fondului European de Stabilitate Financiară să devină operaţional în foarte scurt timp", a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, piaţa obligaţiunilor italiene şi spaniole reprezintă "un motiv de mare îngrijorare".

Italia şi Spania, prea mari pentru a fi salvate Până în prezent, Grecia, Portugalia şi Irlanda, ţări de la periferia zonei euro, au avut nevoie să fie salvate. Comisia Europeană este îngrijorată că nu va reuşi să salveze Italia şi Spania, care sunt a treia şi a patra economii din zona euro.

"Pieţele trebuie să fie convinse că luăm măsurile adecvate pentru a rezolva criza", a declarat Jose Manuel Barroso.

Potrivit acestuia, pieţele enumeră, printre alte motive, incertitudinile economiei globale datorate creşterii economice şi ajustărilor bugetare din SUA, dar, în primul şi în primul rând, ele subliniază comunicarea dezorganizată şi caracterul complex şi incomplet al pachetului de salvare convenit pe 21 iunie.

În pofida soluţiei de salvare pentru Grecia, dobânzile la obligaţiunile spaniole şi italiene sunt în creştere, atingând, în această săptămână, cele mai mari niveluri de la înfiinţarea zonei euro încoace. CITIȚI ȘI:

  • Italia dă faliment, Spania scapă. VEZI scenariul economiştilor britanici
  • Se extinde criza datoriilor suverane? Italia începe discuțiile cu Uniunea Europeană 
  • Italia plăteşte dobânzi record pentru finanţare. Care este riscul?
  • Criza Zonei Euro: Germania cere Italiei să treacă la austeritate

Ne puteți urmări și pe Google News