Ce se întâmplă de la 1 iulie cu sistemul e-Factura. Avertismentul unui analist economic: „Va fi haos”

Ce se întâmplă de la 1 iulie cu sistemul e-Factura. Avertismentul unui analist economic: „Va fi haos”

Sistemul obligatoriu de facturare electronică pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor, e-Factura, a dat deja mari bătăi de cap antreprenorilor și contabililor. Un analist economic susține că adevăratele provocări vor fi de la 1 iulie 2024.

Radu Georgescu, analist economic, susține că sistemul e-Factura schimbă cu totul înregistrările firmelor din contabilitate, abia după 1 iulie ac. Mai exact, antreprenorii și contabilii trebuie să se pregătească unui „lung” șir de modificări cărora trebuie să le facă față. În caz contrar, „va fi haos” avertizează analistul Radu Georgescu, pe pagina sa de Facebook.

Începând cu 1 iulie 2024, netransmiterea de către emitent a facturii în sistem, precum și primirea și înregistrarea de către destinatari se va sancționa cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.

Ce se întâmplă de la 1 iulie cu sistemul e-Factura. Avertismentul analistului economic Radu Georgescu

Potrivit analistului economic Radu Georgescu, companiile trebuie să fie atente de la 1 iulie cum gestionează activitatea contabilă, deoarece aceasta trece mai întâi prin Spațiul Privat Virtual(SPV). Radu Georgescu consideră că „adevăratul show ” cu e-Factura va începe, de fapt, de la 1 iulie.

„De la 1 iulie se schimba paradigma.  Facturile ajung în contabilitate prin SPV, iar  contabilitatea va  trimite facturile în business pentru aprobare. Aprobarea facturilor în SPV, vin facturile emise de furnizori în ordinea cronologică.  Contabilii trebuie să împartă aceste facturi către cei care aprobă facturile.  Trebuie să valideze în SPV doar cele aprobate de business.  Înregistrarea facturilor în contabilitate. Facturile vin cu specificațiile scrise de furnizori Aceste specificații nu au nicio treabă cu articole definite de firma ( stocuri, cheltuieli) Asta înseamnă că trebuie să intri pe fiecare factură și să modifici articolele”, a explicat analistul Radu Georgescu, pe etape, citat și de știripesurse.ro.

Cine trebuie să folosească sistemul e-Factura

Ministerul Finanțelor organizează mai multe webinarii despre e-factura. Sursă foto: Ministerul Finantelor

Ministerul Finanțelor organizează mai multe webinarii despre e-factura. Sursă foto: Ministerul Finantelor

Sistemul de facturare E-factura se aplică doar pentru anumite categorii de tranzacții (comercializare bunuri cu risc fiscal ridicat, relații comerciale cu instituții de stat, unitățile de cazare care acceptă plata cu tichete de vacanță). Începând cu 1 iulie 2024, e-Factura devine obligatorie pentru restul  relațiilor comerciale. Sunt exceptate de la aceste prevederi facturile aferente exporturilor de bunuri realizate de către furnizor sau de altă persoană în contul său și cele pentru livrările intracomunitare de bunuri cu plecare din România.

Ministerul Finanțelor organizează, în luna februarie, mai multe webinarii, prin care explică modul de funcționare a sistemului e-Factura.

 

 

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News