Editura Evenimentul si Capital

DW: Facebook și delegitimarea democrației electorale

Autor: | | 2 Comentarii | 500 Vizualizari

Ne aflăm într-un moment de cumpănă, căci niciodată în ultimile decenii opțiunile politice populare nu au fost puse cu atâta insistență sub semnul întrebării.

Presa în marea ei majoritate a comentat audierea lui Mark Zuckerberg în termeni negativi. Ar fi fost un eșec, președintele rețelei Facebook nu a răspuns la întrebări, parlamentarii europeni s-ar fi dovedit teribili de slabi. Pe fondul acestei impresii cvasi-generale, știrea tinde de pe acum să iasă din centrul atenției, dar riscăm să pierdem esențialul. Și anume că, în urma acestor două mari spectacole globale - audierea din aprilie din Senatul american și cea recentă de la Bruxelles - lumea pare să-și fi consolidat bănuiala că alegerea lui Donald Trump și Brexit-ul au fost rezultatele unor scrutinuri viciate. Nimeni nu a spus direct acest lucru, în schimb toată lumea (senatori americani din ambele tabere, eurodeputați, ziariști etc) i-a cerut lui Mark Zuckerberg să explice cum a fost cu putință ca ”puteri străine” să interfereze în alegeri, cum a fost cu putință ca așa numitele fake news să prolifereze, iar acesta, deși nu a explicat nimic, și-a cerut iertare de repetate ori pe un ton solemn, lăsând să se înțeleagă că, într-adevăr, așa s-a întâmplat și că pe viitor va fi mai responsabil. Dar ce sens ar avea toată această mobilizare politică și mediatică, dacă nu se va fi produs un fapt de mare gravitate?

Deși s-a vorbit cu insistență despre lucruri aparent diferite ca ”protecția datelor personale”, utilizarea lor nelegitimă în scop de profit sau în scopuri politice, mesajul recurent implicit era acela privitor la pretinsa fraudare a alegerilor americane și britanice. Dacă, de exemplu, declari că plecând din Londra către Suez, te poți întoarce la Londra prin New York în 7 de zile, lumea întreagă se va concentra fascinată asupra termenului și va face cele mai spectaculoase pariuri, dar ceea ce este implicat în mod necesar este că pământul e rotund. La fel și în cazul procesului intentat rețelei Facebook, lumea este preocupată să-l moralizeze pe Zuckerberg, se arată indignată de lipsa lui de solicitudine, dar toate acestea au sens numai dacă admiți că politica lumii a suferit o daună de proporții globale.

Există însă o diferență. Faptul că pământul e rotund nu mai trebuie demonstrat, ceea ce nu se poate spune despre suspiciunile lansate asupra alegerilor vizate. Dar poate tocmai pentru că nimeni nu are argumente valide, ideea e răspândită, indirect, prin tactici de disimulare. În prim plan se promovează preocuparea legitimă pentru protecția datelor personale, iar în planul îndepărtat se acreditează ca certitudine că am asistat la o formă fără precedent de falsificare a votului. Cei care îl detestă pe Donald Trump lasă, convenabil, să treacă această insinuare fără să reacționeze. Dar nu trebuie să fii admirator al președintelui american sau partizan al Brexit-ului ca să ceri o argumentație solidă atunci când se insinuează lucruri de o gravitate atât de mare.

Ne aflăm într-un moment de cumpănă, căci niciodată în ultimile decenii opțiunile politice populare nu au fost puse cu atâta insistență sub semnul întrebării. Evident, când se sugerează fraudarea votului american, nimeni nu are în vedere furtul urnelor și substituirea lor, ci falsificarea conștiințelor. Oamenii ”simpli”, acei ”deplorabili” de care vorbea Hillary Clinton ar fi votat ”greșit” din cauza unei ”propagande mincinoase” care trebuia împiedicată la timp. Și aici i se cere lui Mark Zuckerberg să intervină și ”să facă ceva”.

Într-o anumită privință discursul ne sună cunoscut. După căderea comunismului, observatorii occidentali acreditați în țări ca România puteau raporta alegeri corecte din punct de vedere tehnic, dar care nu erau cu adevărat libere din motive numeroase (puterea deținea monopolul informației, libertatea de asociere era limitată prin amenințări, deși era garantată prin lege etc). Occidentul opera cu propriile sale criterii îndelung verificate și constata că Estul nu reușise să atingă standardele unei ”democrații funcționale” sau, cu alte cuvinte, că alegătorii nu beneficiaseră de acele libertăți care să-i transforme în cetățeni cu deplină competență politică. Oamenii votaseră, dar nu ”în cunoștință de cauză”. Era limbajul standard al specialiștilor occidentali în ceea ce se numea ”tranziție politică”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate