După vaccinare se mai poate transmite virusul? Rezultatele studiilor de până acum arată că vaccinarea reduce cu 67% posibilitatea infectării.
Potrivit studiilor recente, după vaccinarea nu există nicio asigurare că nu se vor infecta cu SARS-CoV-2 și că nu-l vor transmite mai departe. Un studiu a estimat că cei care sunt infectați, dar nu dezvoltă simptome, sunt responsabili pentru 24% dintre transmiteri.
După vaccinare se mai poate transmite virusul? Iată ce răspuns dau oamenii de ştiinţă
1. Vaccinurile nu opresc infecția și, implicit, transmiterea?
Unele vaccinuri fac asta, altele nu. Standardul de aur în vaccinologie este de a opri atât infectarea, cât și boala, oferind așa-numita imunitate sterilizantă. Dar aceasta nu se realizează întotdeauna. Vaccinul pentru rujeolă, de exemplu, face acest lucru, dar nu și cel pentru hepatita B.
2. Pentru a opri transmiterea vaccinurile anti-Covid trebuie să prevină infecția?
Nu neapărat. În măsura în care un vaccin previne infecția, previne și transmiterea. Deoarece SARS-CoV-2 se răspândește prin intermediul particulelor respiratorii din gâtul și din nasul unei persoane infectate, un vaccin care reduce durata infecției, cantitatea de virus din tractul respirator (încărcătura virală) sau frecvența tusei unei persoane infectate poate reduce probabilitatea ca virusul să fie transmis altor persoane.
3. De ce nu știm dacă vaccinurile anti-Covid previn infecția și transmiterea?
Testarea vaccinurilor nu a avut acest prim scop. Acestea au fost concepute în pentru a răspunde mai întâi problemei prevenirii îmbolnăvirii oamenilor și celei a decongestionării sistemului sanitar.
Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii dau, de obicei, unui grup de voluntari vaccinul experimental și unui alt grup, format din același număr de persoane, un placebo. După ce numărul total de voluntari cu simptome de Covid confirmate atinge în timpul studiului un nivel prestabilit, anchetatorii compară numerele din cele două grupuri. Pentru vaccinările existente până acum, grupurile vaccinate au avut între 50% și 95% mai puține cazuri de boală, aceste procente fiind numite rate de eficacitate a vaccinurilor.
4. De ce nu sunt testați voluntarii și pentru infecții asimptomatice?
Acesta este un proces mai complicat, întrucât singura modalitate de a determina existența infecțiilor asimptomatice este aceea de a testa voluntari în mod regulat, într-un studiu de eficacitate numărul acestora putând fi de zeci de mii. Totuși, există câteva studii care analizează acest aspect.
5. Ce au constatat studiile de până acum?
Rezultatele de până acum sunt doar preliminare. Cele mai ample date publicate se referă la vaccinul realizat de AstraZeneca. Într-un studiu din Marea Britanie, voluntarii sunt verificați pentru infecții cu SARS-CoV-2 folosind tampoane auto-administrate săptămânal pe nas și gât. Conform rezultatelor din 7 decembrie, după o singură doză, grupul care a primit vaccinul a avut cu 67% mai puține tampoane pozitive decât grupul placebo, sugerând că vaccinul reduce infecțiile, precum și bolile.
6. Ce alte dovezi mai avem?
Datele din Israel, care a vaccinat cel mai mare număr de persoane faţă de oricare altă țară, oferă indicii că vaccinul utilizat de la Pfizer și BioNTech, poate reduce transmisia chiar dacă nu protejează împotriva infecțiilor. Dar, pe măsură ce vaccinarea devine tot mai răspândită în lume, cercetătorii ar trebui să poată veni cu noi date cu privire la răspândirea virusului, scrie bloomberg.