Evenimentul Zilei > EVZ Special > După scandalul Mistral, Rusia își face propriile nave de asalt amfibiu
După scandalul Mistral, Rusia își face propriile nave de asalt amfibiu

După scandalul Mistral, Rusia își face propriile nave de asalt amfibiu

Rusia va lansa construcția a două nave de asalt inspirate din navele franceze de tip Mistral, făcute de Franța pentru ruși, dar care nu au fost livrate niciodată Moscovei.

„Refuzul de a livra navele în conformitate cu contractul este un semn rău, dar, din punctul de vedere al susținerii capacităților noastre de apărare, vă spun sincer, nu contează.(…) La vremea respectivă, am făcut acest contract în primul rând pentru a sprijini partenerii noștri și pentru a asigura un volum de muncă pentru șantierele lor navale, dar plănuiam să le folosim în Orientul Îndepărtat”, a comentat președintele rus Vladimir Putin într-un interviu televizat în aprilie 2015.

Cu toate acestea, ideea de a oferi marinei ruse nave de asalt asfibiu nu a fost abandonată. Încredințat biroului de proiectare Nevsky, proiectul 23900 își propune să construiască două nave de acest tip la șantierul din Kerci, Crimeea.

Conform detaliilor comunicate,  aceste nave au, aparent, similitudini cu cele de tip Mistral franceze, cu excepția faptului că vor fi mai impunătoare (25.000 de tone și 220 de metri lungime) și că vor avea capacitatea de a transporta 20 de elicoptere, precum și aproximativ 900 de soldați.

În luna mai , agenția TASS a indicat, fără să fi avut confirmare oficială, că contractul pentru construcția acestor două nave ale proiectului 23900 a fost încredințată șantierului naval Zaliv, din Kerci, pentru o sumă de 100 de miliarde de ruble (1,22 miliarde de euro).

În cele din urmă, la 14 iulie, cotidianul Izvestia a indicat că acest program va fi lansat oficial două zile mai târziu, în prezența președintelui Putin.

Întrebarea este în ce măsură proiectul de achiziție a celor două nave de tip Mistral i-a ajutat pe inginerii ruși să le conceapă pe cele ale proiectului 23900.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: