După moţiune, PDL şi UDMR flutură steagul păcii cu PNL

După moţiune, PDL şi UDMR flutură steagul păcii cu PNL

"Nu trebuie să discutăm de guvernare imediat, dar despre o îmbunătăţire a relaţiilor cred că este absolut necesar", susţine Blaga.

După eşecul moţiunii de cenzură de ieri, PDL şi UDMR au început să se gândească la o reconciliere cu PNL, liberalii fiind cei care au dat semnalul de ruptură în opoziţie, convingând practic potenţialii dezertori ai puterii să nu mai voteze împotriva guvernului.

Rezultatul nefavorabil al moţiunii nu l-a împiedicat de altfel pe liderul PNL, Crin Antonescu, să se îmbrăţişeze la final pe holurile parlamentului cu Vasile Blaga, unul dintre cei care declară deschis că "o îmbunătăţire a relaţiilor PDL cu PNL este absolut necesară în perioada următoare".

Planul lui Vasile Blaga nu este împărtăşit şi de Elena Udrea, care nu exclude însă această ipoteză "dacă partidul va decide astfel". O reconciliere cu opoziţia, şi mai ales cu liberalii, este dorită şi de UDMR.

Blaga vrea "dezgheţ" cu PNL

"Noi suntem într-o coaliţie acum, nu trebuie să discutăm de guvernare imediat, dar despre o îmbunătăţire a relaţiilor, despre paşi comuni... cred că este absolut necesar să facem lucrul acesta în perioada următoare", a declarat Vasile Blaga, pentru EVZ, după anunţarea rezultatului moţiunii de cenzură.

Mai mult, secretarul general al PDL crede că tensiunile din ultima perioadă între liderii celor două partide nu vor fi un impediment în reconcilierea cu PNL. "În momentul în care stai la masa negocierilor nu poţi să pui condiţii de genul «eu nu stau de vorbă cu ăla». Fiecare partid are liderii pe care şi i-a ales", a comentat Blaga.

Elena Udrea nu s-a arătat însă la fel de deschisă, cel puţin ideii de a coopta PNL la guvernare, pe motiv că în caz de redresare economică PDL nu ar trebui să-şi împartă profitul electoral. Nici nu exclude însă reîncălzirea relaţiilor cu liberalii.

"Mie mi-e greu să mă pronunţ. Eu am considerat întotdeauna că, dacă ne-am asumat aceste măsuri dificile, trebuie să beneficiem singuri de satisfacţia cetăţenilor. Dar e o decizie care trebuie să se ia în discuţie cu întregul partid", a spus Udrea.

Borbely: "Noi vom discuta în continuare şi cu PSD, şi cu PNL"

Un semn de pace vine însă şi din partea UDMR, ministrul Laszlo Borbely deschizând uşa Uniunii atât PNL, cât şi PSD. "Din păcate, în ultimul an s-a pierdut acel dialog dintre putere şi opoziţie. Pe anumite proiecte de legi importante e nevoie de consens şi, din acest punct de vedere, noi vom discuta în continuare şi cu PSD, şi cu PNL. Ar trebui să revenim la o atmosferă în care unele legi sunt susţinute şi de opoziţie", crede Borbely.

Ministrul mediului nu vede posibilă o colaborare cu PNL la guvernare "imediat", dar spune că "o reconciliere trebuie să existe".

Atitudinea rezervată a liderilor PNL s-a numărat printre argumentele care au determinat mai mulţi parlamentari ai puterii să nu voteze moţiunea de cenzură, deşi ar fi fost tentaţi.

Chiar dacă erau în negocieri cu PNL sau PSD, uninominalii PDL n-au fost dispuşi în final să rişte trecerea de la putere în opoziţie, în condiţiile în care Antonescu a dat semnale că nu se conturează o alternativă la guvernare. "O colaborare cu PNL la guvernare nu e posibilă imediat, dar o reconciliere trebuie să existe." LASZLO BORBELY, ministrul UDMR al mediului

Ne puteți urmări și pe Google News