După lansarea unui ICBM, G7 cere sancţiuni mai severe împotriva Coreii de Nord

După lansarea unui ICBM, G7 cere sancţiuni mai severe împotriva Coreii de Nord SUA, avertisment pentru Coreea de Nord: Veți plăti prețul! Sursă Foto: Phuong DPRK Daily

Lansarea "iresponabilă" de către Coreea de Nord a unei noi rachete balistice intercontinentale, care pare să fie ultimul său ICBM, a fost denunţată de ţările G7, duminică. Ele cer "un răspuns unit şi puternic din partea comunităţii internaţionale" şi îndeamnă Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite (ONU) să ia noi măsuri "semnificative" pentru a pune capăt testelor nord-coreene.

Miniştrii afacerilor externe ai Grupului celor şapte (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite) au declarat că tirurile repetate cu rachete făcute de Coreea de Nord "destabilizează mai mult regiunea în ciuda apelurilor comunităţii internaţionale la pace şi stabilitate". Un reprezentant al Uniunii Europene s-a alăturat declaraţiei.

De la începutul lui noiembrie, Coreea de Nord a testat un număr record de rachete, printre care o rachetă balistică vineri, care a căzut în zona economică exclusivă a Japoniei, la vest de Hokkaido. Agenţia de stat nord-coreeană KCNA a afirmat că este vorba de o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de tip Hwasong-17, supranumită "racheta monstru" de experţii militari.

Declaraţia G7 a reiterat exigenţele potrivit cărora programul nuclear al Coreii de Nord trebuie desfiinţat în mod verificabil, adăugând că naţiunea izolată "nu va avea niciodată statul de stat nuclear".

Ne puteți urmări și pe Google News

Guterres, numit de Phenian „marionetă a Statelor Unite”

Consiliul de Securitate al ONU, care a adoptat aproape o duzină de rezoluţii ce impun sancţiuni Coreii de Nord din 2006, urmează să se reunească din nou pe aceat subiect luni.

Cu câteva ore înaintea acestei reuniuni, Coreea de Nord l-a numit "marionetă a Statelor Unite" pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru că a condamnat tirul cu rachetă. "Îmi exprim profundul regret pentru faptul că el are o atitudine cu adevărat deplorabilă, care uită obiectivele şi principiile Cartei Naţiunilor Unite şi chiar misiunea sa care este de a menţine imparţialitatea, obiectivitatea şi echitatea pe toate temele", a declarat ministrul afacerilor externe nord-coreean, Choe Son Hui, într-un comunicat citat duminică de agenţia oficială KCNA.

Vineri, Antonio Guterres ceruse Coreii de Nord să "renunţe imediat la orice nou act provocator" şi să-şi "respecte complet obligaţiile internaţionale ce decurg din rezoluţiile Consiliului de Securitate", după tirul din aceeaşi zi cu un ICBM care a căzut în largul Japoniei.

Choe Son Hui s-a plâns de faptul că şeful ONU a numit "provocări" testele cu rachete ale Coreii de Nord şi nu manevrele militare comune pe care le fac regulat în regiune Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, care, potrivit ei, "au dus la situaţia actuală de confruntare în peninsula" coreeană, notează letemps.ch

(Traducerea Rador)