„China de astăzi nu mai  este China cea fragilă de odinioară … Nu promitem să renunțăm la utilizarea forței și ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare pentru a stabiliza și controla situația din strâmtoarea Taiwanului ”, a adăugat generalul Li.

Președintele Comitetului permanent al Congresului Național al Poporului, Li Zhanshu, s-a înscris, de asemenea, în logica războinică.

Astfel, el a avertizat că „separatiștii taiwanieni vor fi aspru pedepsiți”, în conformitate cu legea anti-secesiune din 2005.

„Atentionăm sever forțele separatiste ale Taiwanului că drumul către independența Taiwanului duce la un impas” a spus el.

În Taipei, aceste amenințări au fost respinse la fel de hotărât și denunțate drept „contrare dreptului internațional”.

„Poporul taiwanez nu va alege dictatura și nu se va supune violenței”, a reacționat Consiliul Afacerilor Continentale din Taiwan.

„Decât să persiste cu un model „o țară, două sisteme”, respins de 23 de milioane de taiwanezi, Beijing ar trebui să accepte pacea, paritatea, democrația și dialogul ca bază pentru relațiile bilaterale”.

Amenințările împotriva Taipei vin pe fondul unor informații potrivit cărora forțele chineze intenționează să efectueze imporetante exerciții navale și amfibii în apropierea provinciei Hainan, în august.

Scenariul ar fi simularea capturii insulelor Pratas, care sunt revendicate de ambele părți.

„Un grup aeronaval va traversa Insulele Pratas spre locul de exerciții, la sud-estul Taiwanului, în Marea Filipinelor”, a declarat o sursă militară chineză pentru South Morning China Post.

PAGINA ANTERIOARA