Evenimentul Zilei > EVZ Play > După dictatura vaccinării, dictatura testării! Renumit infecționist: Statul ar trebui să acopere costul testelor PCR. VIDEO
VIDEO

După dictatura vaccinării, dictatura testării! Renumit infecționist: Statul ar trebui să acopere costul testelor PCR. VIDEO

Virulența valului 4 a prins din nou autoritățile pe picior greșit. Ce se întâmplă cu minorii între 6 şi 12 ani care nu se testează pentru că nu vor sau pentru că își permit? Ce se întâmplă cu românii care nu au certificat verde, având în vedere că numărul nevacccinaţilor e de două ori mai mare decât cel al vaccinaţilor? Cum deosebim gripa de sezon de infectarea cu SARS COV2? Invitată în medicul infecţionist Carmen Dorobăţ a explicat cum ne putem raporta la toate aceste situații complexe, dar și rolul statului în chestiunea testării.

În cazul copiilor certificatul va fi obligatoriu pentru cei cu vârsta de peste 12 ani, conform deciziei adoptate joi de autorități. Moderatorul Robert Turcescu a remarcat un aspect important: în momentul în care simte că a pierdut lupta cu pandemia, „statul devine abuziv, e mult mai simplu să constrângă. Se creează precedentul, statul cu greu va renunța la felia de putere”.

Testul PCR decide dacă copilul are gripă sau coronavirus

Dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a precizat că este simplu pentru părinți să verifice dacă copiii lor au gripă sau SARS-COV-2. „Copiii nu fac forme grave, mai grave sunt formele de gripă. Testul PCR hotărăște dacă e vorba de gripă sau de coronavirus, iar testul rapid e cu atât mai bine pentru copii, nu îi mai chinuim”.

Dr. Carmen Dorobăț

Deși neplăcut, medicul recomandă testul cu bețișorul în cazul copiilor, căci are mai multă acuretețe în diagnostic. „Efortul financiar e categoric, ar trebui să se gândească autoritățile să se facă astfel de teste gratuit. Și Horeca și alte domenii ar trebui să primească ajutor pentru testele rapide.

Nu văd de ce trebuie să am testare obligatorie dacă am mască. Testare obligatorie în restaurant, da. Trebuie gândit pentru fiecare categorie de vârstă la copii. Trebuie intrat în joaca lor să nu se simtă încorsetați de aceste restricții”.

Ce face statul cu harta unei populații?

Jurnalistul Dan Andronic a remarcat că scanarea certificatului verde presupune și un risc: autoritățile te pot localiza oriunde. O asemenea aplicație e la nivelul unei populații, ai harta unei populații. Sunt informații stocate cu acordul tău. Nu există garanția că datele vor fi folosite în alt mod. Să ne gândim la Cambridge Analytica și cum au generat modele comportamentale.

Ediția integrală a emisiunii de joi a Contrapunct EVZ, transmisă live pe pagina de Facebook evz.ro şi pe canalul de YouTube EVZ-Capital, poate fi vizionată aici:

Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: