După ce i-a dat cu tifla, Kim îl cheamă înapoi pe Trump
- Adrian Pătrușcă
- 1 martie 2019, 09:40
Coreea de Nord a propus vineri noi discuții cu Statele Unite, după eșecul spectaculos al summit-ului de la Hanoi, care l-a usturat pe Trump.
A doua întâlnire dintre Kim Jong Un și Donald Trump a fost un eșec. În special pentru liderul american, care a ieșit mototolit din această afacere. În condițiile în care adversarii îi pândesc fiecare pas greșit, Trump nu ar fi trebuit să accepte un al doilea summit cu Kim fără garanții că acesta va aduce un progres.
În ceea ce-l privește pe liderul nord-coreean, el și-a urmat agenda de tergiversare a negocierilor, fără a face nici un pas decisiv în direcția denuclearizării.
Fiecare dintre părți a încercat să arunce responsabilitatea eșecului în cârca celeilalte.
Donald Trump a afirmat că Phenianul a cerut ridicarea tuturor sancțiunilor care îi sunt impuse din cauza programelor nuclear și balistic.
Coreea de Nord a replicat că nu a cerut decât o ridicare parțială a sancțiunilor, ca un semn de bunăvoință al americanilor. Fapt rarisim, pe lângă obișnuitele comunicate de presă oficiale, Phenianul a adoptat o altă soluție diplomatică: ministrul de Externe nord-coreean, Ri Yong Ho, a convocat ziariști din câteva țări pentru a le împărtăși varianta sa.
În schimbul ridicării unora dintre sancțiuni, a spus Ri, Phenianul ar fi propus „dezmembrarea completă a tuturor infrastructurilor sale de producție nucleară” de la Yongbyon. Această poziție este „invariabilă” și nu va exista o altă oferă mai bună, a precizat diplomatul.
Ceea ce nu a împiedicat agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA să afirme că Trump și Kim au avut „schimburi de opinii foarte constructive și sincere”.
Mai mult, în comunicatul agenției se spune că summit-ul ar fi fost o „reușită” și că liderul nord-coreean i-ar fi propus celui american o nouă întâlnire.
Și președintele american a declarat că speră să se revadă curând cu Kim Jong Un, pe care la începutul summit-ului l-a numit „prieten” și „o adevărată personalitate”.
„Trebuie uneori să părăsești” negocierile, a spus Trump, explicând că astfel poate obține mai mult. „Prefer să fac lucrurile bine decât rapid”, a adăugat el.
Potrivit unor înalți responsabili americani, în zilele care au premers summit-ul de la Hanoi, nord-coreenii au cerut ridicarea de facto a tuturor sancțiunilor economice impuse de Consiliul de Securitate al ONU din martie 2016.
Înaintea acestei date, rezoluțiile se refereau în special la interdicția tranferurilor de tehnologie. În schimb, sancțiunile mai recente se referă la sectoare economice mult mai sensibile, cum ar fi exporturile nord-coreene de cărbune și de minereu de fier, produse maritime și textile.
„În fapt, este vorba de toate sancțiunile, cu excepția celor privind armamentele”, a spus un reprezentant american. „Acestea reprezintă miliarde de dolari.”
În schimb, a spus acesta, nord-coreenii au propus doar închiderea „unei părți a coplexului” de la Yongbyon, un complex gigantic format din structuri multiple.
Mai mult, Coreea de Nord dispune și de alte centre de producere a uraniului îmbogățit.
Donald Trump i-a cerut interlocutorului său să „mizeze totul” pentru obținerea unui acord. „Inclusiv armele trebuie să fie pe masa negocierilor”, a spus el, referindu-se la stocul existent de bombe nucleare și de rachete balistice intercontinentale susceptibile să atingă teritoriul SUA.
Procesul de negocieri continuă, a spus Trump. „Suntem încurajați de oportunitățile care ni se oferă.”
Președintele sud-coreean Moon Jae In, veriga de legătură dintre Washington și Phenian, a dorit și el să vadă partea bună a lucrurilor. Astfel, întâlnirea ar fi permis „progrese semnificative”, între Trump și Kim consolidându-se „încrederea” și „înțelegerea reciprocă”, notează AFP.