După acordul EAU-Israel, Trump punctează iar. SUA vor vinde avioane F-35 către Emirate

F35 Sursa foto: X

Israelul nu se va opune acestei tranzacții, au declarat premierul Benjamin Netanyahu și ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz.

Dacă, multă vreme, au privit către Franța în perspectiva unei comenzi pentru 60 de avioane Rafale, Emiratele Arabe Unite aveau mai presus de toate ideea procurării de avioane de luptă americane F-35.

Această înclinație spre a cincea generație de aeronave a producătorului american Lockheed-Martin a fost confirmată în noiembrie 2017 de un oficial al Pentagonului.

„Cu F-35, ne uităm la țările partenere și examinăm nevoile lor. Aici, în Golful Persic, mulți impart aceiași adversari și aceleași provocări. Așadar, se desfășoară discuții în cadrul administrației cu privire la națiunile partenere care ar putea avea nevoie de aceste aparate”, declara generalul Stephen Wilson, pe atunci numărul doi în Forțele Aeriene ale SUA. Ca să precizeze că tocmai Emiratele Arabe Unite au antamat un astfel de proces.

Cu toate acestea, o astfel de achiziție nu a fost atunci posibilă. Cel puțin, până când Emiratele Arabe Unite nu și-au normalizat oficial relațiile cu Israelul, Statele Unite s-au angajat să nu pună niciodată sub semnul întrebării superioritatea militară israeliană în regiune, ca parte a conceptului „Qualitative Military Edge (QME).

Lupta „stealth” pentru pace

Astfel că, abia  în august, sub auspiciile Washingtonului, Israel și Emiratele Arabe Unite au anunțat că vor stabili relații diplomatice, ceea ce nu a fost o surpriză, având în vedere legăturile neoficiale pe care le-au avut până atunci ca să facă front comun împotriva Iranului.

Pe de altă parte, potrivit presei israeliene, autoritățile EAU au fost convinse să semneze un astfel de acord prin promisiunea președintelui Trump de a le vinde avioane F-35, precum și drone. În ciuda dezmințirilor din partea statului evreu, unii oficiali nu au respins o astfel de perspectivă.

„Orice avion F-35 care ajunge în Emirate - deși nu vom fi deosebit de încântați de asta, pentru că dorim totuși să fim singurii cu astfel de arme în regiune - va amenința Iranul mult mai mult decât noi o putem face”, a argumentat Yuval Steinitz, ministrul israelian al Energiei.

În orice caz, pentru Israel, important era să aibă garanția de a-și menține „avantajul militar calitativ”. Ceea ce a obținut, pe 22 octombrie, după o întâlnire cu Mark Esper, șeful Pentagonului, și cu Benny Gantz, ministrul israelian al Apărării, scrie Opex 360.

Într-adevăr, cei doi oficiali au profitat de ocazie pentru a semna un acord care să confirme „angajamentul strategic al Statelor Unite față de superioritatea militară calitativă a statului evreu pentru anii următori”. Fără alte detalii.

„Superioritatea calitativă” a Israelului

„A fost important pentru mine să reafirm încă o dată relația specială dintre cele două țări ale noastre (...). Suntem hotărâți să menținem superioritatea calitativă militară a Israelului în cadrul vânzărilor de armament și să ne reafirmăm angajamentul față de securitatea de lungă durată, garantată și neclintită a Israelului ”, a comentat Mark Esper.

„Deoarece Statele Unite îmbunătățesc capacitatea militară a Israelului și mențin avantajul militar calitativ al Israelului, Israelul nu se va opune vânzării acestor avioane către Emiratele Arabe Unite”, au dat asigurări premierul israelian, Benjamin Netanyahu și ministrul israelian al Apărării,  Benny Gantz , într-o declarație comună citată de Reuters.

Rămâne de văzut ce a obținut Israelul de la Statele Unite. În septembrie, revista Forbes a publicat o listă de echipamente pe care forțele israeliene doreau să le procure de la industria americană de profil.

În valoare de opt miliarde de dolari, această listă a inclus în special un escadron suplimentar de aparate F-35 (F-35B?), de aparate F-15EX, V-22 Osprey, înlocuirea elicopterelor lor de atac AH -64 și muniție diversă și variată.

Democrații, defazați

Calea fiind liberă, administrația Trump nu intenționează să piardă timpul, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale.

Într-adevăr, deși avizul nu a fost încă publicat de Defense Security, agenția responsabilă cu exporturile de arme din SUA, Eliot Engel, ales democrat al Camerei Reprezentanților, a indicat că Congresul tocmai fusese informat despre o potențială vânzare de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite.

Achiziționarea de către Emirate a „acestei tehnologii va schimba semnificativ echilibrul puterilor din Golf și va afecta avantajul militar al Israelului”, s-a îngrijorat Engel. „Graba de a vinde aceste avioane nu este în interesul nimănui”, a spus el, subliniind riscul de a vedea alte țări din regiune dorind să achiziționeze aparate F -35.

„Prețul normalizării cu Israel va fi o proliferare a armelor avansate? Este într-adevăr rezonabil?”, a întrebat el.