Scutire de vize între Israel şi Emirate, o premieră pentru o ţară arabă

Scutire de vize între Israel şi Emirate, o premieră pentru o ţară arabă

LA LIBRE BELGIQUE. Israelul şi Emiratele Arabe Unite au decis să-i scutească pe cetăţenii lor de vize, prima măsură de acest fel pentru cetăţenii unei ţări arabe, anunţată marţi cu ocazia unei vizite a unei delegaţii oficiale din Emirate pe teritoriul israelian.

Delegaţia din Emirate, condusă de ministrul de stat pentru afaceri financiare, Obaid Al-Tayer, şi de ministrul economiei, Abdallah ben Touq Al-Mari, este de asemenea prima care merge în Israel de la încheierea acordului de normalizare între cele două ţări.

Delegaţia a ajuns pe aeroportul Ben Gourion din Tel-Aviv la bordul unui avion al companiei Etihad Airways, însoţită de secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, implicat în procesul de normalizare. Vizita va fi scurtă şi oficialii din Emirate vor avea discuţiile pe aeroport.

"Îi vom scuti pe cetăţenii noştri de vize", a anunţat prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, pe pista aeroportului după ce a primit delegaţia din Emirate.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Astăzi facem istorie care va dura generaţii", a afirmat dl Netanyahu, înconjurat de dnii Tayer şi Mnuchin. "Ne vom aminti de această zi ca de o zi glorioasă pentru pace".

După această scurtă alocţiune, reprezentanţii Israelului şi Emiratelor au semnat patru acorduri de scutire de vize, de protecţie a investiţiilor, aviaţiei şi cooperării ştiinţifice.

Să obţină avantaje.

Ministrul israelian al afacerilor externe a confirmat pentru AFP că cetăţenii din Emirate sunt de acum singurii cetăţeni ai unei ţări arabe care pot merge în Israel fără viză.

Având economiile dur afectate de consecinţele pandemiei de Covid-19, Israelul şi Emiratele Arabe Unite speră să culeagă rapid beneficii de pe urma noilor lor relaţii, care au rupt "consensul arab" care condiţiona orice normalizare a relaţiilor cu Israelul de rezolvarea conflictului israelo-palestinian.

Cele două ţări au semnat pe 15 septembrie la Washington, sub egida preşedintelui Donald Trump, acordul de normalizare. Bahrainul a semnat în aceeaşi zi un acord similar.

Aceste două state din Golf sunt primele ţări arabe care îşi normalizează relaţiile cu statul evreu după Egipt în 1979 şi Iordania în 1994.

Guvernul din Emirate a ratificat luni acordul, validat săptămâna trecută de Parlamentul israelian.

Palestinienii au denunţat aceste acorduri ca pe o "trădare" de vreme ce rezolvarea conflictuluiu israelo-palestinian era până acum considerată o condiţie sine qua non pentru o normalizare a relaţiilor între Israel şi statele arabe.

Faţă de Iran

Acordurile dintre Emirate şi Israel vor contribui la ameliorarea securităţii regionale şi la "asigurarea prosperităţii economice pentru toate naţiunile implicate", a declarat luni dl Mnuchin după ce a discutat la Abu Dhabi despre "oportunităţile de cooperare promiţătoare care sunt de aşteptat pentru cele două ţări", potrivit agenţiei din Emirate WAM.

Un prim zbor comercial direct a mers de la Tel-Aviv la Abu Dhabi la sfârşitul lui august, având la bord o delegaţie israeliană oficială. Şi un prim zbor al Etihad Airways a aterizat luni în Israel pentru a duce profesionişti israelieni în turism în Emirate.

Emiratele şi Bahrainul, monarhii arabe sunnite din Golf, nu au fost niciodată în conflict cu statul evreu, dar împărtăşesc cu Israelul o animozitate faţă de Iranul şiit, duşmanul numărul unu al Washingtonului în regiune.

Sunt aliaţi ai Arabiei Saudite, liderul monarhiilor din Golf şi rivalul regional al Iranului.

Administraţia Trump încearcă să convingă alte ţări arabe să se apropie de Israel, ca Arabia Saudită şi Sudan.

O recunoaştere a Israelului de către regatul saudit ar constitui o adevărată cotitură în Orientul Mijlociu. Dar oficialii saudiţi au spus că nu au intenţia să urmeze exemplul Emiratelor şi al Bahrainului. (Rador)