Dunărea a depăşit cotele istorice. Noul bilanţ: 104 localităţi afectate de ploi
- Vladimir Tism ăneanu
- 5 iulie 2010, 16:35
Situaţia de pe fluviul Dunărea, pe sectorul Galaţi, a devenit critică în ultimele 24 de ore, fiind depăşite cotele istorice înregistrate în 2006. Astfel, fluviul a atins un nivel de 663 de centimetri, cu 3 centimetri peste cota de pericol şi cu 2 centimetri peste cota istorică înregistrată acum patru ani.
Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale „Apele Române”, debitele crescute ale fluviului pun în pericol digurile din secţiunile Feteşti-Bărila-Galaţi-Tulcea şi din Delta Dunării. În zona localităţii Şendreni, judeţul Galaţi, echipele mixte ale Apelor Române, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, ale Jandarmeriei şi Armatei contină să supraînalţe şi să consolideze cu saci de nisip digul din zona de confluenţă a Siretului cu Dunărea.
În ceea ce priveşte situaţia de pe râul Prut, debitul este de 2.90 mc/s la staţia Rădăuţi-Prut, în scădere cu circa 30 mc/s faţă de ziua de ieri. Debitul a fost preluat în acumularea de la Stânca Costeşti, unde există un volum de 420 de milioane de metri cubi de apă. Debitul evacuat din acumulare, de 853 de mc/s, nu va pune probleme pentru digurile din aval, susţin reprezentanţii Apelor Române. În prezent, echipele de intervenţie consolidează cu saci de nisip digurile din zona de confluenţă a Prutului cu Dunărea, în dreptul localităţii Brateş, judeţul Galaţi, pentru stoparea infiltraţiilor apărute. IGSU: 104 localităţi afectate de ploi şi 7.762 de persoane evacuate
În ultimele 24 de ore, în urma ploilor torenţiale şi a creşterii debitelor râurilor au fost afectate 104 localităţi din 14 judeţe (Alba, Bacău, Botoşani, Brăila, Caraş-Severin, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Neamţ, Suceava, Tulcea, Vaslui). 7.762 de persoane au fost evacuate. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), au fost afectate 3.903 gospodării, anexe gospodăreşti, curţi şi grădini, 396 locuinţe şi 607 subsoluri. Au fost inundate 12.359 hectare teren arabil, 3.622 hectare păşuni şi fâneţe, 24 obiective socio-economice, un drum naţional, cinci drumuri judeţene, zece drumuri comunale, 43 poduri, 470 podeţe, 16 punţi pietonale, iar 6.616 fântâni au fost colmatate. Zece mii de locuitori din Moldova au fost evacuaţi în ultimele 24 de ore din localităţile riverane Siretului, care a reuşit să străpungă mai multe diguri din judeţele Neamţ, Bacău şi Iaşi. Inundaţii şi în Constanţa
Apele Dunării au depăşit astăzi cota de pericol şi în judeţul Constanţa, potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL). Echipele ABADL ţin sub observaţie toate digurile de protecţie, au efectuat copertări cu material geotextil şi folie absorbantă. Cu toate astea, mii de hectare de păşune şi de teren arabil de pe malul Dunării sunt inundate.
Cea mai afectată este comuna Topalu, unde digul s-a spart, iar apele fluviului au inundat peste 300 de hectare de păşune şi au ajuns în sat. Oamenii sunt nevoiţi să circule cu barca pentru a ajunge la vecini. Şeful ISU Dobrogea, colonel Traian Oprea, spune că în Hârşova străzile sunt pline de apă din cauza canalizării care a refulat, 14 grădini sunt inundate, iar o şcoală şi o grădiniţă sunt în pericol de a fi inundate.
Dunărea creşte cu 3-4 cm pe zi
Alte 10 gospodării sunt inundate la Ostrov, iar la Seimeni apele Dunării au acoperit deja gospodăriile aşezate la nivelul fluviului, sute de hectare de păşune şi un teren agricol. Echipele ISU, ABADL şi ANIF şi voluntari din toate localităţile riverane Dunării acţionează pentru preîntâmpinarea inundaţiilor, pun saci cu nisip şi lucrează la consolidarea sau supraînălţarea digurilor.
Previziunile sunt însă sumbre, reprezentanţii de la Apele Romane spun că nivelul Dunării creşte cu 3-4 cm/zi şi că în cel mult o săptămană, „situaţia se poate agrava” şi mai mult.