Dumitru Kovtun, unul dintre suspecții acuzați de otrăvirea lui Litvinenko, opozant al lui Putin, a murit

Dumitru Kovtun, unul dintre suspecții acuzați de otrăvirea lui Litvinenko, opozant al lui Putin, a muritDumitru Kovtun/ Sursă: Twitter

Dumitru Kovtun, unul dintre rușii acuzați de lichidarea lui Alexandru Litvinenko, fost membru FSB, la Londra, în anul 2006, a murit din cauza COVID-19, într-o unitate medicală de la Moscova. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 4 iunie, de către agenția de presă TASS. Alexandru Litvinenko a murit după ce a fost otrăvit cu o substanță radioactivă, care, potrivit unei anchete ulterioare, s-a dovedit a fi Poloniu-210.

Dumitru Kovtun, suspect în cazul otrăvirii lui Alexandru Litvinenko (fost membru FSB și autor al mai multor cărți și articole de presă în care acuza regimul lui Vladimir Putin de comportament criminal), a murit. Acesta a fost, de asemenea, spitalizat, la acea vreme, împreună cu fostul spion din cauza radiațiilor.

Dumitru Kovtun a murit într-un spital din Moscova

Dumitru Kovtun s-a născut într-o familie de militari. La rândul său, în anii 1980, el a urmat cursurile Școlii Militare Superioare de Comandă din Moscova. Andrei Lugovoi, alături de care a fost acuzat de otrăvirea lui Alexandru Litvinenko, i-a fost prieten din copilărie și coleg de clasă.

După absolvire, Dumitru Kovtun și Andrei Lugovoi au început să servească în cadrul celei de-a noua direcții a KGB, care era însărcinată cu protecția înalților oficiali de la Kremlin. După prăbușirea URSS, cei doi bărbați s-au implicat în afaceri de securitate. Dumitru Kovtun a fost, de asemenea, consultant în afaceri.

Sâmbătă, 4 iunie, agenția de presă TASS a informat că Dumitru Kovtun s-a stins din viață la o instituție medicală din capitala Rusiei, din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19.

Acuzat de lichidarea fostului spion Alexandru Litvinenko

Dumitru Kovtun a fost unul dintre principalii suspecți în cazul lichidării lui Alexandru Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit cu o substanță radioactivă, care, potrivit unei anchete ulterioare, s-a dovedit a fi Poloniu-210. Se bănuiește că acesta a fost turnată în ceașca disidentului la restaurant.

În cadrul unei audieri care a avut loc în anul 2015, responsabili ai poliției britanice au declarat că s-au găsit „cantități mari” de poloniu în camerele de hotel ale celor doi suspecți și în restaurantul unde aceștia au luat masa.

Alexandru Litvinenko/ Sursă: Arhivă EVZ

Radiații au mai fost detectate și în biroul din Londra al unui fost general al armatei britanice, cu care Andrei Lugovoi și Dumitru Kovtun au avut o întâlnire, precum și în avionul cu care aceștia au călătorit.

Într-un interviu acordat presei ruse la doi ani după moartea lui Alexandru Litvinenko, Andrei Lugovoi l-a numit pe acesta trădător și a sugerat că oamenii care fac rău statului rus trebuie să fie „exterminați”.