Ducu Bertzi lăsa Securitatea acasă când era în turneu
- Mirela Corl ățan
- 1 martie 2011, 08:55
În 1988, cantautorul şi-a pus casa la dispoziţia Securităţii pentru a fi folosită de ofiţeri, în perioadele în care acesta mergea la serviciu sau în turnee.
"Subsemnatul Bertzi Alexandru mă angajez să sprijin organele de securitate prin punerea la dispoziţie a garsonierei în care domiciliez. Această colaborare mă angajez să o desfăşor în mod conspirat şi în secret". Acestea sunt cuvintele scrise de cântăreţul Ducu Bertzi pe 24 aprilie 1988, cuvinte care îl aduc, 23 de ani mai târziu, în faţa instanţei.
Pe baza acordului de folosire a casei sale pentru întâlniri ale ofiţerilor cu informatorii din reţea, Bertzi a primit o notă de constatare a colaborării din partea CNSAS. Verificarea acestuia s-a făcut la cererea EVZ şi, dat fiind verdictul Colegiului, va avea drept consecinţă judecarea cazului de către Curtea de Apel.
Legenda: securistul este un văr
Potrivit notei de constatare, recrutarea în calitate de gazdă a cântăreţului, care pe atunci lucra ca subinginer la Întreprinderea de Maşini Unelte şi Agregate Bucureşti, a fost făcută de căpitanul C. Toma, pe care îl cunoştea.
"Discuţia a debutat firesc, pe marginea unor aspecte din întreprindere, apoi a fost canalizată spre necesitatea ca organele de se curitate să cunoască abaterile sau încălcările unor legi", descriau securiştii recrutarea, care a presupus şi stabilirea unei "legende", cu care Bertzi putea justifica faţă de terţi intrarea în casă a unor persoane în lipsa sa.
"Legenda de folosire a casei de întâlniri va fi următoarea: Bertzi Alexandru poate explica prezenţa ofiţerului în garsoniera sa ca fiind un văr, student care vine frecvent însoţit de colegi pentru a lucra la proiecte, întrucât în garsonieră sunt condiţii bune", scria, în propunerea de recrutare, un ofiţer, care nominaliza şi informatorii ce urmau să se întâlnească cu ofiţerii de legătură în casa "Victoria", cum a fost codificată locuinţa artistului: "Dobrin", "Alexandrescu", "Tomescu" şi "Bogdan Rădulescu". "Candidatul lucrează numai în schimbul 1, când casa poate fi folosită, iar uneori face turnee în ţară, perioadă în care casa va putea fi folosită permanent".
Ca urmare a angajamentului, Bertzi le-a dat securiştilor cheia locuinţei sale, care a fost folosită cel puţin un an, până în aprilie 1989, când acesta a devenit şi informator cu numele de cod "Daniel", după cum reiese din documente.
"Răspunde cu promptitudine, are un limbaj cultivat"
Ca informator, Ducu Bertzi a dat informaţii Securităţii despre doi indonezieni, ambii funcţionari de ambasadă, ambii căsătoriţi cu românce, aflaţi "în atenţia organului de contraspionaj".
Din nota informativă citată de CNSAS, rezultă că Bertzi îi cunoscuse pe cei doi în 1980, prin intermediul lui Ion Luchian Mihalea, dirijorul grupului vocal Song din care făcea pe atunci parte şi folkistul. Securitatea a aflat de relaţia cu indonezienii după recrutarea lui Bertzi ca gazdă, însă întrebat de securişti despre prietenii săi, acesta "a relatat fără reţineri diverse aspecte, într-un mod oarecum dezordonat" .
Securiştii au apreciat că Bertzi "răspunde cu promptitudine solicitărilor noastre, are un limbaj cultivat". Recrutarea ca informator este dovedită de nota dată pe 25 aprilie 1989 de cântăreţ, în care dezvăluie problemele de cuplu ale unuia dintre indonezieni. "Familia N. se află în relaţii bune cu altă familie de indonezieni a funcţionarului S. Uneori, relaţiile se deteriorează da torită soţiilor a cestora şi în special doamnei N., care nu acceptă nici un compromis, impunându-şi punctul de vedere, uneori fantezist sau total subiectiv, care de cele mai multe ori poate jigni interlocutorul", scria "Daniel". Lege şi jurisprudenţă nefavorabile
Ducu Bertzi nu a putut fi contactat de EVZ, însă i-a dat ieri un interviu jurnalistului Alecu Racoviceanu de la ziarul "Puterea", autodeclarat prieten al artistului. Bertzi a susţinut că nu ştia ce se întâmpla în casa sa şi că a acceptat să dea nota informativă după ce i s-a zis că "poate fi acuzat de spionaj dacă nu colaborează cu Direcţia a III-a de Contraspionaj". El a susţinut şi că vrea să le demonstreze judecătorilor că "nu a făcut niciodată poliţie politică".
Potrivit legii actuale de deconspirare şi jurisprudenţei, Bertzi nu are teoretic şanse de a primi alt verdict de la Curtea de Apel. Pentru gazdele Securităţii, simplul angajament e suficient pentru a fi declarat colaborator, "fără a mai fi necesară îndeplinirea altor condiţii". ACUZAŢII
Băsescu, acuzat de Crin Antonescu de implicare
Născut în 1955 la Sighet, Ducu Bertzi a debutat ca artist în 1976, la Baia Mare, în cadrul Cenaclului Flacăra, în care a cântat până în 1985, când acesta a fost dizolvat în urma unui incendiu izbucnit în timpul unui spectacol la Ploieşti. În paralel, a cântat în grupul Songul condus de Ion Luchian Mihalea.
În anii din urmă, Ducu Bertzi nu a stat departe nici de zona politicii, fiind un apropiat al Partidului Naţional Liberal, care l-a susţinut anul trecut pentru obţinerea unui post în Consiliul de Administraţie al Radioului public.
În plus, soţia cantautorului, Theodora Bertzi, membru cu state vechi în PNL, a ocupat funcţia de ministru secretar de stat în guvernul Tăriceanu. Pe fondul acestor relaţii, pre şe dintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, l-a acuzat ieri pe şeful statului, Traian Băsescu, că s-ar afla în spatele deconspirării lui Ducu Bertzi.
"Permiteţi-mi să pot bănui faptul că disperatul de la Cotroceni este foarte doritor să mai găsească ceva prin PNL", a declarat Antonescu.