Drumul spre pace, pavat cu bune intentii

Drumul spre pace, pavat cu bune intentii

Israelienii si palestinienii au primit cu scepticism bunele intentii exprimate de participantii la reuniunea desfasurata marti la Annapolis (SUA), si unii, si ceilalti indoindu-se ca liderii lor dispun de o marja de manevra suficienta astfel incat sa se poata ajunge la un acord de pace in 2008.

Presedintele american George W. Bush a anuntat ca partea israeliana si cea palestiniana au cazut de acord sa lanseze imediat procesul negocierilor pentru pace, care sa se finalizeze prin semnarea unui acord in 2008.

In Orientul Mijlociu, lumea nu este prea entuziasmata. Cotidianul israelian „Maariv” a comentat pe un ton ironic conferinta de la Annapolis. „Ceremoniile de pace se organizeaza, de regula, dupa ce s-a incheiat pacea. Mai intai se negociaza, sunt crize, atentate, impasuri, abia apoi se ajunge la ceremonii. La Annapolis au facut pe dos. Au inceput cu ceremoniile”, scrie „Maariv”.

In opinia ziarului citat, este vorba despre o stratagema urzita de premierul Ehud Olmert, care urmareste sa-si garanteze un an in plus la conducere, in ciuda faptului ca popularitatea sa este in cadere libera. Aceeasi concluzie se poate citi si in „Haaretz”, in timp ce „Yediot Aharonot” vede in conferinta din SUA doar un prilej pentru liderii implicati de a mai uita timp de doua zile de realitatile brutale din teren”.

Operatie estetica pentru presedintia Bush

Acelasi pesimism domneste si in teritoriile palestiniene, in special in Fasia Gaza, zona aflata sub controlul Hamas. Toata lumea a urmarit transmisiunile de la Annapolis, iar concluzia este aproape unanima: „vorbe, vorbe, vorbe”, noteaza France Presse. „Bush, Olmert si Abbas au vorbit in discursurile lor despre un stat palestinian. Dar, in realitate, noi avem doua state, unul in Gaza si unul la Ramallah. Chiar si poporul este divizat”, comenteaza Samir, negustor din Gaza.

Pentru presa egipteana, Annapolis este o tentativa de a-i „salva reputatia” lui Bush, stirbita grav de dezastrul din Irak. „Fiecare presedinte american incearca sa nu piarda acest tren al pacii si se agata de ultimul vagon, in speranta ca isi vor incheia mandatul cu un acord de pace in Orientul Mijlociu”, scria ieri cotidianul „Al Akhbar”.

Nu in ultimul rand, liderul de la Teheran, Mahmud Ahmadinejad, a opinat ca procesul demarat la Annapolis „s-a nascut mort”. In acelasi timp, Ahmadinejad si-a exprimat convingerea ca un astfel de proces nici nu este necesar, in conditiile in care „Israelul nu va mai dura mult”.

Ne puteți urmări și pe Google News