De ce nu își poate utiliza România sistemele antiaeriene împotriva dronelor rusești

De ce nu își poate utiliza România sistemele antiaeriene împotriva dronelor rusești Drone rusești. Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Deși promis de către aliați cu câteva luni în urmă, sistemul antidronă complex, menit să ne protejeze împotriva dronelor rusești, încă nu a ajuns în România. Mai mult, militarii nu pot utiliza sistemele antiaeriene deoarece nu există un cadru legal adecvat în acest sens.

Porturile dunărene ale Ucrainei continuă să fie atacate de forțele ruse, iar mai multe drone de tip Shahed-136 au fost detectate pe teritoriul României. Cu toate acestea, Armata Română poate doar să monitorizeze situația, fără să ia atitudine.

Sistemele antiaeriane românești nu pot fi folosite pentru a ne apăra de drone rusești

De altfel, din punct de vedere legal, Armata nu are posibilitatea de a interveni. Această restricție persistă, chiar și în contextul recentelor declarații ale surselor guvernamentale care anunțau că România va primi o nouă tehnologie antidronă pentru instalare la granița cu Ucraina.

Această inițiativă a fost rezultatul unor acorduri interguvernamentale cu diverse țări și a avut și sprijinul NATO. Numai că, până în prezent, sistemul de apărare nu a ajuns în țara noastră.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește sistemele noastre antiaeriene, acestea nu sunt autorizate să fie utilizate împotriva acestor drone rusești.

Să fie foarte clar, Armata poate combate foarte simplu acest ținte, dar trebuie o decizie de la nivelul politic și mai trebuie și cadrul legal. În lipsa acestora ne bazăm numai pe noroc, sperăm că aceste drone sau fragmente de drone să nu cadă pe casele oamenilor.

Pentru a se interveni acolo cu sisteme antiaeriene ar fi nevoie de o decize a CSAT, de instituirea în zonă a unei situații de urgenţă. Asta ar permite Armatei să desfășoare echipamentele în zonă”, a declarat pentru „Adevărul“, contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din Comandamentul NATO din Italia.

Riscurile asupra României s-au diminuat în ultima vreme

Potrivit contraamiralului, în prezent, din punct de vedere legal, singurul răspuns la astfel de incursiuni cu drone rusești poate veni din partea poliției aeriene și cu foc de pe navele de pază. Însă, în al doilea caz, în condiții foarte stricte.

Amintim că joi, înainte de explozia ultimei drone rusești în România, NATO a ridicat de la sol avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Drone ucrainene au lovi peninsula Crimeea.

Drone rusești. Sursa: Arhiva EVZ

Analizând situația, Aurel Cazacu, expert militar, argumentează că autoritățile nu au dreptul să rămână pasive într-o astfel de situație.

Probabil nu vor să-i supere pe ruși, dar aici nu este vorba de asta, aici avem grijă de viețile românilor. O astfel de atitudine este contrară intereselor României ca să nu spun mai rău, să nu vorbesc de trădare.

Nu este permis ca după doi ani de război Armata să nu-și poată îndeplini misiunea principală de a proteja populația. Este absurd! Trebuie să așteptăm să moară cineva ca să ne decidem să reacționăm?”.

Cum pot fi combătute dronele rusești din jurul României

Surse militare susțin că nu este necesar să dispui de echipamente specializate, cum ar fi sistemele antidrone, pentru a contracara aceste drone rusești de tip Shahed-136.

În cadrul acestor misiuni, se pot utiliza sisteme existente deja în dotarea Ministerului Apărării Naționale. Vorbim despre Gepard, 9K33 OSA sau chiar Strela.

În plus, aceste drone care pătrund în adâncimea teritoriului pot fi contracarate și de navele flotilei fluviale cu sistemele antiaeriene existente în dotare.