Ce droguri fac ravagii în Capitală! Autoritățile sunt în alertă
- Cristian Tănase
- 7 iunie 2019, 13:57
Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) a realizat un sondaj de opinie privitor la problematica consumului de droguri, pe un eșantion de 2.700 de persoane. Rezultatele acestuia dau bătăi de cap autorităților din Capitală.
Sondajul de opinie „Drogurile, o problemă a comunității bucureștene?”, realizat de CIADO România a scos la iveală adevăratele probleme ale comunității. 80% dintre respondenți sunt de părere că prevenirea, informarea și alternativele la consum ar trebui să fie o prioritate municipală, iar 52% consideră că legalizarea consumului de droguri, în mod special al marijuanei, nu ar soluționa această problemă și numai 18% susțin legalizarea cannabisului. De asemenea, mass media a vut un rol important în ceea ce privește îngrijorarea familiilor, prin prezentarea deceselor ca urmare a consumului de droguri, accidentelor sau internarea la urgențe a consumatorilor. 37% sunt de acord în ceea ce privește rolul mass mediei, în timp ce 55% nu sunt de acord.
Sondajul realizat de CIADO România a mai scos în evidență și următoarele:
La întrebarea „Credeți că ar trebui finanțate și dezvoltate programele de prevenire a consumului de droguri în școli și comunitate de către instituțiile responsabile cu aplicarea Strategiei Naționale Antidrog?”, au răspuns astfel:
Da 62 % Nu 18 % Nu știu/nu răspund 20 %
În lumina ultimelor evenimente privind cantitățile de droguri găsite de localnici în Tulcea și Constanța, credeți că autoritățile responsabile sunt depășite de fenomen?
Da 37 % Nu 53 % Nu știu/nu răspund 10%
CIADO România în parteneriat cu Primăria Municipiului București, Ministerul Educației Naționale, Agenția Națională Antidrog și Centrul Cultural pentru UNESCO – Nicolae Bălcescu informează publicul spectator din cadrul programului No Drugs Revolution, asupra simptomatologiei tânărului consumator de droguri prin diferite materiale specifice. Credeți că sunt utile informațiile oferite?
Da 85 % Nu 6 % Nu știu/nu răspund 9 %
„Sperăm ca toate primăriile de sectoare să urmeze exemplul Primăriei Municipiului București și să aplice Strategia Locală privind prevenirea consumului de droguri. Eficiența primăriilor de sector în materie de aplicare a planului de acțiune antidrog, din păcate tinde spre zero. Faptul că un procent semnificativ de părinți se arată îngrijorat față de creșterea consumului de droguri - 37%, comparativ cu 16% în anul 2015, arată că problema consumului de droguri este o problemă majoră a comunității din fiecare sector”, a declarat pentru EVZ, Gigel Lazăr, director executi CIADO România.
Comunitatea bucureșteană își manifestă un grad ridicat de îngrijorare față de creșterea consumului de droguri. Pe fond, oamenii își doresc o creștere a informării tinerilor asupra riscurilor asociate consumului, dar și multe alternative ce țin de educația culturală, civică și nu în ultimul rând programe permanentizate și nu doar acțiuni sporadice. Se doresc programe adaptate profilului psihologic al tânărului secolului XXI și nu doar informări seci asupra efectelor diferitelor tipuri de droguri. Programe privind comportamentul părinților ce au copii consumatori de droguri. Informari despre simptomatologia tânărului consumator.
Agenția Națională Antidrog, ministerele și în special autoritățile administrației publice centrale și locale trebuie să privească cu multă responsabilitate prezenta cercetare și să aplice Strategiile locale antidrog precum și planurile de acțiune adoptate prin Hotărârile Consiliilor Locale și să nu mai considere a fi desuete. Bucureștenii au încredere ridicată în capacitatea instituțiilor abilitate cu combaterea traficului de droguri.
Scopul sondajului de opinie realizat de CIADO România a fost acela de a afla percepția segmentului de vârstă 25-60 ani asupra dimensiunii fenomenului în comunitate. La sondaj au participat 2.700 persoane adulte din diferite medii socio-profesionale. Sondajul a fost realizat în cadrul “Programului No Drugs Revolution” și a fost transmis live pe paginile de pe rețelele de socializare ale CIADO România sau prezentate cadre din timpul desfășurării acestuia.