Drepturile părinților singuri. Legea îi protejează în anumite condiții

Drepturile părinților singuri. Legea îi protejează în anumite condiții Sursa foto: Pixabay

Părinții care își cresc copiii singuri nu pot fi obligați să facă ture de noapte. Totodată, Codul Muncii prevede ca femeile însărcinate sau cele care alăptează sunt scutite de acest program. De asemenea, femeile lăuze nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte. Legea pentru femei însărcinate, lăuze și părinții singuri a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Codul Muncii. Drepturi pentru femei însărcinate, lăuze și părinți singuri

Aceste categorii de persoane nu pot fi obligate să facă ture de noapte. Astfel, părinții care au primit custodia copiilor la divorț nu vor fi nevoiți să presteze muncă de noapte. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul referitor la astfel de situații.

Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, . Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte”, se arată în lege.

Proiectul a fost inițiat de USR

Forma anterioară a articolului prevedea ca femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează să fie scutite de la acest program. În schimb, legea nu făcea referire și la familiile monoparentale. Forma nouă a legii a adoptată de Camera Deputaților, cu 232 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și cinci abțineri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul care protejează familiile monoparentale a fost inițiat de senatorul USR Silvia Dinică. De asemenea, acesta a fost semnat de peste 20 de parlamentari.

Gravide

Sarcină. Sursa foto: dreamstime.com

Codul Muncii. Legea care îi protejează pe toți părinții singuri

Părinţii care își cresc copiii singuri nu pot presta muncă de noapte. De asemenea, legea face referire și la gravide sau lăuze. Femeile care alăptează nu pot fi obligate să facă ture de noapte.

Totodată, tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani sunt protejați de aceeași lege. Conform Codului Muncii, activitatea prestată între orele 22:00-6:00 este considerată de tură de noapte. Programul de noapte pentru un salariat nu poate depăși 8 ore.

„Angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore. ”, potrivit legii.