La prima inchidere a urnelor, ieri la ora 22.00 (23.00 ora Romaniei), cei zece milioane de alegatori chemati la urne nu se mobilizasera masiv, deoarece rata de participare era de numai 54,3 la suta pentru alegerile municipale (fata de 58,3 la suta in 2002) si de 40,5 la suta pentru administratiile provinciale (fata de 47,2 la suta in 2002), potrivit cifrelor comunicate pe site-ul Ministerului de Interne.

Votarea a fost reluata azi la ora 07.00 (08.00 ora Romaniei) si se va face pana la ora 15.00 (16.00 ora Romaniei) pentru cele 856 de orase – dintre care 26 de capitale provinciale – din aproximativ 8.000, si in sapte din cele 104 provincii ale tarii.

Primele rezultate sunt asteptate cel mai devreme diseara sau in cursul zilei de maine. Eventualele balotaje se vor desfasura la 10 si 11 iunie.

Daca rezultatul scrutinului se va dovedi negativ pentru centru-dreapta, aceasta ar fi o noua lovitura grea pentru coalitia lui Romano Prodi, care isi pierde popularitatea in sondajele de opinie, dupa numai un an de guvernare.

Liderii dreptei, Silvio Berlusconi (Forza Italia) si Gianfranco Fini (Alianta Nationala) s-au implicat puternic in campania electorala, deplasandu-se in toata tara pentru a-i indemna pe italieni sa sanctioneze guvernul.

"In cazul unei infrangeri semnificative a stangii (…), vom cere alegeri" legislative anticipate, a declarat Berlusconi joi, in timp ce oficialii de centru-stanga au respins orice valoare nationala a acestui vot.

Printre orasele-cheie se afla Genova, port mare din nord-vestul Peninsulei, care apartine in mod traditional centru-stangii.

In nordul tarii, centru-dreapta spera sa recupereze mai multe fiefuri care i-au fost smulse in 2002, in special Verona si Monza, unde este reprezentata de doi candidati ai Ligii Nordului (dreapta populista).

Verona reprezenta, de altfel, principala exceptie, duminica, participarea la vot fiind in crestere aici, cu 58,5 la suta la orele 22.00 (23.00 ora Romaniei), fata de 56 la suta in urma cu cinci ani.

Partidele de opozitie spera sa pastreze si controlul asupra Parmei (nord), ca si la Taranto, Lecce si Reggio Calabria, in sud.
In ajunul votului, raportul fortelor politice in cele 26 de capitale provinciale este de 14 la 12 in favoarea centru-dreptei. In ceea ce priveste provinciile, acesta este de 4 la 3 pentru centru-dreapta.

Liderii majoritatii au incercat sa sublinieze miza locala a scrutinului, dar mai multe cotidiene catalogau, duminica, acest vot drept un "test" pentru guvernul Prodi, la 15 zile dupa alegerile partiale din Sicilia, unde centru-dreapta s-a reafirmat in forta, in special in capitala regionala Palermo.

"Romano Prodi nu s-a implicat in campanie pentru a tine guvernul departe de rezultatele votului", scria Corriere della Sera, care aprecia ca centru-stanga ar putea pierde mai multe orase din nord.

Dupa investirea lui Romano Prodi, in urma cu un an, guvernul a traversat mai multe crize si a reusit abia prin compromisuri permanente sa sintetizeze pozitia numeroaselor formatiuni care compun majoritatea, care se intind de la comunisti si pana la centrul catolic. Divergentele frecvente dintre cele circa zece partide ale coalitiei fac dificila aprobarea in Parlament a oricarei reforme majore.

In ultimele luni, sondajele de opinie au sanctionat in mod sistematic actiunea guvernului. Saptamana trecuta, unul dintre ultimele sondaje de opinie ii atribuia 55 la suta din intentiile de vot negative.