Drama unui tânăr din Ucraina. Și-a văzut părinții omorâți și a fugit cu ultimele puteri în România
- Emma Cristescu
- 4 aprilie 2022, 20:24
Povestea lui Iuri (un pseudonim ales pentru minor) a impresionat o lume întreagă. Băiatul a rămas orfan chiar în ziua în care a reușit să ajungă în România. Acesta a venit din regiunea Odessei. Copilul a știut tot ce s-a întâmplat și a putut să povestească. În acest moment, tânărul se află într-un centru pentru refugiați.
Echipa Salvați Copiii România încearcă să ajute tinerii care trec frontiera dinspre Ucraina. Toți minorii care vin neînsoțiți beneficiază de protecție umanitară, conform Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, o măsură de protecţie specială (plasamentul la o persoană sau familie, la un asistent maternal, preferabil vorbitori de limbă ucraineană sau rusă sau plasamentul în regim de urgenţă).
După cum a fost și cazul lui Iuri, Poliția de Frontieră a apelat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) pentru a notifica Grupul Operativ pentru minori neînsoţiţi. Micuțul a fost preluat de asistența socială. Povestea sa a impresionat tot Internetul, iar mesajele emoționante nu au încetat să apară.
Părinții micuțului s-au stins din viață în războiului provocat de Vladimir Putin. Acesta a venit speriat și singur în România pentru a trece peste greutăți. Tânărul a rămas orfan chiar în ziua în care a trecut granița din regiunea Odessei.
Micuțul care a fugit de război
Copilul refugiat care a impresionat o lume întreagă a ajuns într-un centru de plasament în care va avea parte de îngrijire specială. Autoritățile îi pun la dispoziție educație, cazare, hrană. Nu este singurul tânăr care se află într-o situație tristă.
„Indiferent de statutul lor, copiii au dreptul la educaţie în aceleaşi condiţii ca ante-preşcolarii, preşcolarii şi elevii români, având dreptul la cazare gratuită în internatele şcolare, alocaţie de hrană, rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi manuale”, spun cei de la Salvaţi Copiii.
„Astăzi, tot mai mulți copii sunt în risc să-și piardă viața, să fie afectați de boli, frig și lipsa educației. Războiul din Ucraina este o dramă de proporții și victimele cele mai vulnerabile sunt copiii. În 2022, abia după ce lumea a început să își revină din criza pandemică, sunt mai mulți copii decât înaintea pandemiei afectați de războaie”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, potrivit Rador.