Ziua 37 de război în Ucraina. O nouă rundă de negocieri. Jafuri şi atacuri nemiloase asupra civililor. Mii de morți sub ruine

Ziua 37 de război în Ucraina. O nouă rundă de negocieri. Jafuri şi atacuri nemiloase asupra civililor. Mii de morți sub ruineSursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Negocierile menite să pună capăt războiului vor fi reluate vineri prin videoconferință, asta chiar dacă ucrainenii se pregătesc pentru noi atacuri în est și sud. În acest moment, SUA declară că invazia a fost un „dezastru strategic” pentru Moscova și Putin este izolat.

Încă 400 de pușcași marini americani, 10 avioane de luptă F-18 Hornet și o pereche de avioane de transport Hercules au ajuns în Europa de Est.

Mai exact: 300 de soldați din Corpul Aeropurtat XVIII, în Germania; 300 de soldați de mentenanță, în Germania; 150 de piloți dintr-o escadrilă KC-135 Stratotanker, de la baza Forțelor Aeriene Fairchild, Washington, la Spangdahlem, Germania; 100 F-35 Lightning II, cu echipaj și mentenanță, în Estonia, Lituania și România; 100 AH-64 Apache, cu echipaj și mentenanță, în Polonia și țările baltice; și 40 de membri ai unei unități de operațiuni de sprijin aerian al Armatei, în România și Polonia, informează American Military News.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține în continuare că Rusia se pregătește pentru „atacuri puternice” în regiunea Donbas, după ce pare să se retragă dintr-un atac asupra Kievului. De asemenea, Pentagonul a spus că Rusia ar putea să își repoziționeze unele dintre forțe pentru a le trimite în Donbas.

Cumpărătorii europeni de gaz rusesc se confruntă cu un termen limită pentru a începe să plătească în ruble vineri, în timp ce negocierile menite să pună capăt războiului urmează să fie reluate chiar dacă Ucraina se pregătea pentru noi atacuri în sud și est.

Forțele ruse au părăsit centrala electrică de la Cernobîl

Informația a fost dată de Ministerul Energiei Atomice ucrainene, citând personalul de la fața locului. Trupele ruse au început să plece după ce soldații au primit „doze semnificative” de radiații din săparea de tranșee în locul extrem de contaminat, a anunțat compania de stat a Ucrainei. Energoatom a spus că rușii au săpat în pădurea din jurul fabricii acum închise și au „intrat în panică la primul semn de boală”, care „a apărut foarte repede”. Energoatom a declarat că forțele ruse au luat soldați ucraineni ca ostatici când au plecat.

Războiul a ucis mii de oameni, iar alte milioane au fugit determinând Statele Unite și aliații din întreaga lume să impună sancțiuni asupra entităților guvernamentale, companiilor și oligarhilor ruși.

"Acțiunile UE nu vor rămâne fără răspuns... sancțiunile iresponsabile ale Bruxelles-ului afectează deja în mod negativ viața de zi cu zi a europenilor obișnuiți", a declarat Nikolai Kobrinets.

SUA anunţă că Putin „pare a fi auto-izolat”

Președintele american Joe Biden a spus că președintele rus Vladimir Putin „pare a fi auto-izolat” și a remarcat că „există unele indicii că i-a concediat sau arestat la domiciliu pe unii dintre consilierii săi”, fără a cita dovezi.

Kievul și aliații săi spun că Rusia încearcă, în schimb, să se regrupeze după ce a suferit pierderi în urma contraofensivei ucrainene care a recucerit suburbiile capitalei, plus zone strategice din nord-est și sud-vest.

Într-un discurs ținut târziu în noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra bătăliilor care vor urma în Donbas și în orașul-port Mariupol din sudul asediat.

Zelenski, anunț crucial

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a repetat avertismentul că Rusia se pregătește pentru „atacuri puternice” în regiunea Donbas, după ce pare să se retragă dintr-un atac asupra Kievului. Pentagonul a confirmat şi spune că Rusia ar putea să își repoziționeze unele dintre forțele pentru a le trimite în Donbas.

"Încă trebuie să mergem pe o cale foarte dificilă pentru a obține tot ceea ce ne dorim", a spus Zelenski.

Autoritățile ucrainene sperau să evacueze mai mulți locuitori din Mariupol după ce Rusia a fost de acord să deschidă vineri un coridor umanitar, dar mai multe acorduri anterioare au eșuat. Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că 45 de autobuze trimise pentru a evacua oamenii din Mariupol au fost oprite joi de forțele rusești în afara orașului Berdyansk, la aproximativ 75 km spre vest.

Statul major a declarat că forțele ucrainene încă mai dețin Mariupol, o poartă de acces la Marea Neagră care leagă un coridor strategic între Donbas și peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Primăria estimează că au murit 5.000 de persoane

Un convoi de autobuze ucrainene a pornit spre Mariupol pentru a încerca să livreze provizii umanitare și să scoată civili prinși în capcană, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei. Mai mult, zeci de mii de oameni sunt blocați de săptămâni întregi cu puține alimente, apă și alte provizii în orașul care a găzduit cândva 400.000 de persoane, dar care a fost răvășit de bombardamente. Iar în Trostyanets, un oraș din estul țării, au existat dovezi ale contraatacului reușit al Ucrainei. Tancuri rusești arse și muniție abandonată au împânzit drumurile noroioase.

Războiul amenință, de asemenea, să perturbe aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, un oficial guvernamental american împărtășind imagini cu ceea ce au spus că ar fi fost pagube la instalațiile de depozitare a cerealelor din Ucraina, al patrulea cel mai mare exportator de grâne din lume în sezonul trecut.

Declarația momentului despre Putin

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a spus că Vladimir Putin „nu are forța despre care credea că o are” și că este „un om într-o cușcă pe care și-a construit-o singur”.

Ben Wallace a declarat: „Este izolat. Armata lui este epuizată, a suferit pierderi semnificative. Nu numai că trebuie să trăiască cu consecințele a ceea ce face Ucrainei, dar trebuie să trăiască și cu consecințele a ceea ce a făcut propriei sale armate”, a declarat oficialul citat de theguardian.